RECENSIE: The Migrant - Flood

Flood
recensie cijfer 2015-11-17 Het eerste album dat The Migrant uitbracht, was in 2010. Travels In Lowland was, zoals wel vaker wordt gezegd, een echte singer-songwriterplaat. Vijf jaar en drie albums verder is de plaatsing in dit hokje niet meer helemaal terecht. De Deen Bjarke Bendtsen, brein achter de band, laat met het nieuwe album Flood zien dat een band niet steeds hetzelfde kan blijven maken. De nieuwe plaat is meer dan een verzameling van kleine liedjes gezongen door een man met een gitaar. De rustige gitaarliedjes zijn namelijk ingeruild voor meer nummers met meer bombast en diepgang, maar de simpele korte teksten zijn behouden gebleven.

Wat gelijk opvalt aan dit album zijn de poëtische teksten. Er wordt erg goed gespeeld met woorden, waarbij soms de betekenis ervan wordt verdoezeld. Wat deze betekenis betreft; iedereen kan deze anders interpreteren. Het nummer ‘Climbers’ bevat bijvoorbeeld veel beeldspraak, waarbij het vrijwel onmogelijk is om dezelfde interpretatie te hebben als iemand anders. Dit terwijl het lied niet meer dan vijftien zinnen tekst bevat, wat een ware prestatie is.

De liefde voor de natuur komt ook duidelijk naar voren. Niet alleen de songtitels (zoals bijvoorbeeld ‘Water’, ‘Tiger’ en ‘Climbers’), maar ook de sfeer die de nummers meekrijgen duiden op de kalmte en schoonheid van de natuur. En zo wordt iemand die niet veel om natuur geeft, ineens een beetje verliefd op al het groen. Deze sfeer wordt vooral gecreëerd door de manier van zingen, waarbij elk woord zo lang mogelijk wordt uitgesproken. Dit kan je vooral goed horen in het lied ‘Water’, waarbij dit net iets overdreven wordt. Wat ook bijdraagt aan deze sfeer zijn de drumpartijen die vrijwel op de achtergrond blijven, waardoor het gitaarspel extra kracht krijgt.

In ‘Belly Of A Man’ zijn deze (ietwat ruige) gitaren duidelijk terug te horen; iets wat The Migrant op vorige albums nog niet echt durfde. Deze rocksound laat zien dat de groep zich ontwikkelt en steeds meer leert over het maken van een album.Flood is een erg mooie plaat, waarbij vooral de teksten spreken. Met deze sterke kant van de band kan nog meer gedaan worden, misschien op een volgend album. Hoewel je in het begin misschien een beetje moet wennen aan deze sound, heeft The Migrant erg veel potentie.
Recensent:Nadine Visser Artiest:The Migrant Label:Devil Duck Records
Small Feet

Small Feet - From Far Enough Away Everything Sounds Like The OceanDe Zweedse folkrockformatie Small Feet debuteert met het sterke From Far...

Cover The World Of Dust - Womb Realm

The World Of Dust - Womb Realm The World Of Dust is het soloproject van Stefan Breuer. Die naam zegt je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT