RECENSIE: Korey Dane - Youngblood

Dane
recensie cijfer 2015-11-16 De naam Korey Dane is in Nederland nog niet vaak gevallen. Het is hoog tijd dat hier verandering in komt. Deze Amerikaanse jongen bracht op zijn 21e zijn eerste album in eigen beheer uit en heeft nu, vier jaar later, een platencontract en een tweede plaat. Korey Dane heeft twee jaar door de Amerikaanse staten gelift en tijdens deze reis schreef hij meer dan honderd nummers. Een deel van deze honderd is nu op Youngblood te vinden. Achter de knoppen zat de befaamde mastering engineer Bob Ludwig, hij werkte eerder mee aan albums van vele bekende artiesten, zoals Jimi Hendrix, Damien Rice en anderen. Youngblood is net iets anders dan Korey’s debuut, het is minder typisch singer-songwritermateriaal, maar meer Americana/Folk. Zijn muziek is te omschrijven als een combinatie tussen Amos Lee, Ryan Adams en Jeff Buckley. Het is een bijzonder album geworden dat je grijpt en niet meer loslaat.

Al bij de eerste tonen wordt de luisteraar meegevoerd naar Amerika. Grote vlaktes, zand, gras en de hitte komen je tegemoet wanneer je in het album van Korey Dane stapt. ‘Jules Verne’ is de eerste bestemming. Deze eerste single begint steeds meer opgepakt te worden door radiostations en dat is geheel terecht. Het nummer is mysterieus en klinkt bekend, maar ook nieuw. Korey Dane is namelijk niet de eerste die dit soort muziek maakt, waardoor zijn album direct vertrouwd voelt. Wat deze plaat nou zo bijzonder maakt, laat zich lastig omschrijven. Allereerst klinkt Korey Dane niet als een 25-jarige, maar als een ervaren, doorgewinterde artiest. Daarnaast is er op Youngblood steeds een mooi balans tussen groots en klein, waar hij in nummers als ‘Thieves’ kwetsbaar klinkt, maar in het bovengenoemde ‘Jules Verne’ juist groots. Een andere balans ligt tussen de donkere en poëtische teksten en de muziek die niet altijd even donker klinkt, maar eerder kalm. ‘Louisiana Sundance’ is één van de sterkste nummers van de plaat en toont deze balans mooi.

Youngblood is een ijzersterke plaat die het luisteren zeker waard is en ideaal past bij deze herfstige dagen, maar ook bij een zomerse roadtrip. Het is een plaat die zich moeilijk laat omschrijven, maar het verhaal zelf prachtig vertelt.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Korey Dane Label:Innovative Leisure
Cover Chloe Charles - With Blindfolds On

Chloe Charles - With Blindfolds OnJe hebt van die platen die na een luisterbeurt weinig doen. Als je al zover...

Cover Will Samson - Ground Luminosity

Will Samson - Ground Luminosity De ontstaansgeschiedenis van Ground Luminosity omvat een flinke reis. Op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT