RECENSIE: Will Samson - Ground Luminosity

Will Samson
recensie cijfer 2015-11-25 De ontstaansgeschiedenis van Ground Luminosity omvat een flinke reis. Op verscheidene plekken in Europa nam Will Samson zijn nummers op, om ze vervolgens in het noorden van Portugal te voltooien. Het album werd daarna in Berlijn gemixt en uiteindelijk in Montreal gemasterd. Bij het schrijven van zijn nummers is de Brit naar verluid geïnspireerd door de kou die hij op sommige plekken ervaarde, terwijl hij voornamelijk ’s nachts werkte. Het resultaat is inderdaad een ijskoud album, al is dat meer door het ontbreken van emotie vanwege de grote mate van abstractie.

Samson beschikt over een mooie falsetstem, waardoor het lijkt alsof hij voor de vocalen de hulp van Bon Iver heeft ingeschakeld. Op ‘Pyrton Bells’ is het bijna onmogelijk in de denken dat Justin Vernon de zangpartij niet voor zijn rekening heeft genomen. Het nummer bevat zoals de titel doet vermoeden kerkklokken, maar net zoals bij de andere nummers lijken de geluiden zonder echte reden te zijn gekozen. Het duurt dan ook een tijdje voor het nummer op gang komt. Het hele album klinkt door deze aanpak nogal stokkerig.

De titeltrack is bijvoorbeeld een stuurloos geheel waarbij pianoklanken worden ondersteund door vage achtergrondgeluiden. ‘When I Was A Mountain’ opent met glazige en abstracte geluiden, lichte twinkelingen, doffe beats en een Patrick Watson-achtige zang. Het levert een dromerige sfeer op die op de helft van het nummer wordt omgezet in haast agressief marcherende drums. Waar Samson eerst subtiel te werk gaat, verliest hij zichzelf nu in een overvloed aan geluiden.

Tegen het einde lijkt de koek helemaal op, ‘Suspended In’ – een samenwerking met Benoît Pioulard –is een eindeloos voortkabbelende track die zwaar op ambient leunt, alleen de subtiele vioolklanken doorbreken het geheel, maar met zijn haast zeven minuten is het een nummer waar moeilijk doorheen te komen is. Samson laat met zijn muziek de luisteraar iets te veel aan zijn verbeelding over, maar Ground Luminosity bevat te weinig handvaten om jezelf ook daadwerkelijk in de muziek te kunnen verliezen.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Will Samson Label:Munich Records
Cover Korey Dane - Youngblood

Korey Dane - YoungbloodDe naam Korey Dane is in Nederland nog niet vaak gevallen. Het is hoog tijd...

Cover T.A.N.K. - Think Of A New Kind

T.A.N.K. - Think Of A New Kind Frankrijk staat niet meteen bekend als het metalland bij uitstek. Toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT