RECENSIE: T.A.N.K. - Think Of A New Kind

TANK
recensie cijfer 2015-11-03 Frankrijk staat niet meteen bekend als het metalland bij uitstek. Toch herberg het een gigantisch jaarlijks metalfestival genaamd Hellfest en maakt de band Gojira flink furore met zijn vernieuwende variant van metal. Logischerwijs volgen er dan formaties die in het spoor van zulk succes proberen mee te komen. T.A.N.K, wat staat voor ‘Think Of A New Kind’, probeert dit ook, maar volgt nog maar mondjesmaat. Ze zijn afkomstig uit Parijs, hebben hun begin gemaakt in 2007 en ondertussen ook al twee albums op hun naam staan. Wat ze neerzetten is ongenegeerde moderne melodische deathmetal, met invloeden van Soilwork, Machine Head, In Flames en ons eigen Neerlands trots Textures. De eerst twee albums werden al prima ontvangen, wat motiverend werkte en zodoende hebben ze nu de derde plaat genaamd Symbiosis uit.

Nadat ‘Away?’ als intro dient, weten ze je van begin tot het einde helemaal onder te dompelen in een oceaan van donkere agressie, scherp gitaarspel, brute screams en progressieve elementen. Het zijn deze elementen die er voor zorgen dat T.A.N.K niet daadwerkelijk als een tank wordt en slechts het pad voorwaarts kiest. Zo zijn er al meteen dikke grooves terug te vinden in de titeltrack, wordt thrashmetal eveneens niet gespaard in tracks als ‘Troubled Days’ en spelen ze op haast Meshuggah-achtige wijze met het tempo in ‘Baneful Storm’.

Het muzikale meesterschap straalt er vanaf en het zijn ook de gitaarsolo’s van nieuwkomer Nils Courbaron die alles naar een hoger niveau tillen. Een sterke rol is weg gelegd voor drummer Clément Rouxel die de gitaarriffs van de meest uiteenlopende partijen voorziet. De ene keer speelt hij netjes zijn ondersteunende rol, maar hij is er ook niet vies van om lekker met het ritme te spelen. Frontman Raf Pener laat een gevarieerd stemgeluid horen, waarin hij niet alleen over een prima brul beschikt, maar ook over een krachtige zuivere zang. Hij staat er overigens niet helemaal alleen voor op deze plaat, want zo doet Björn Strid van Soilwork mee op ‘Blood Relation’. Wat overigens niet geheel toevallig zal zijn aangezien ze met deze mannen op tournee zijn. Als je niet beter zou weten, zou je dit nummer haast aannemen voor één van Björn’s formatie.

Wat T.A.N.K op Symbiosis doet is verre van baanbrekend en zal op deze manier nooit op hetzelfde niveau als Gojira komen, maar voor de liefhebbers van melodische deathmetal is het een prima aanrader te noemen. Ze bieden een verfijnde mix van die symfonische metal uit Zweden zoals Soilwork die brengt, met de progressieve elementen à la Textures, maar ook de brute kracht van een Arch Enemy. Het heeft van iedere beetje metal wel iets te bieden, waardoor het in zijn geheel niet snel gaat vervelen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:T.A.N.K. Label:Hard Life Promotion
Cover Will Samson - Ground Luminosity

Will Samson - Ground LuminosityDe ontstaansgeschiedenis van Ground Luminosity omvat een flinke reis. Op...

Cover Dead Soul - The Sheltering Sky

Dead Soul - The Sheltering Sky Meestal komt een muzikale samenwerking vanuit een gelijke smaak of eenzelfde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT