RECENSIE: Einfach Kurt - Moths

Einfach Kurt
recensie cijfer 2015-11-13 Einfach Kurt is een singer-songwriter uit Nijmegen. Hij maakt muziek met een duister randje. Op de voorkant van zijn debuutalbum zwermen een aantal motten rond een gloeilamp. Een zeer treffende afbeelding die zijn muziek, nog voor je het album daadwerkelijk hebt opgezet, perfect beschrijft. Ook in zijn clips komt deze duistere toon terug. Het creëert een bepaalde mystiek rond de artiest, die in het dagelijks leven naar de naam Koert van Essen luistert. Van Essen heeft een duidelijke aanpak als het gaat om zijn muziek, weinig poespas ondanks de vele invloeden en zonder de donkere ondertoon uit het oog te verliezen.

Toch is de duisternis die rond Einfach Kurt hangt niet volledig pikkedonker. Opener ‘Push Where It Hurts’ opent met een mysterieus gefluit, waarbij je zou verwachten dat de artiest ergens op z’n paard met een cowboyhoed door de woestijn aan het rijden is. Wanneer Van Essen begint te zingen en de andere instrumenten hun intrede doen, valt de kale aanpak pas echt goed op. Een gitaar, een piano en op de achtergrond een paar buitenaardse piepjes completeren het geheel. Het is indrukwekkend te noemen hoe Van Essen met zo weinig middelen zo’n sterk gearrangeerd geheel weet neer te zetten dat bol staat van de sfeer.

Donker en minimaal zijn de twee sleutelwoorden op Moths. Die duisternis is echter alles behalve neerslachtig. Op ‘In My Cage’ is een haast vrolijke ondertoon te vinden (en heeft de zang zelfs iets weg van David Bowie), compleet met opgewekte pianomuziek en een schurende gitaar. Ook ‘Stitches’ heeft ondanks zijn wat lugubere titel een vrij opgewekte sfeer. Daarna treedt Einfach Kurt weer meer terug in de duisternis. Titelnummer ‘Moths’ beschrijft hoe een moordenaar op vrije voeten is en ‘Midnight Conversation’ – een samenwerking met Tenfold – is een nachtelijk duet, waarbij de romantiek letterlijk onbelicht blijft. “Will you turn off the light, lock the doors for tonight. See you tomorrow,” zingt de vrouwelijke stem plagerig.

Van Essen eindigt zijn debuutplaat met het zeven minuten durende ‘Smoking’, een mooi en tegelijkertijd triestig liedje wat als een smeulend vuurtje langzaam uitdooft en de luisteraar zo in de complete duisternis achterlaat. Het laatste nummer heeft een vervreemdende werking door de flarden vervormde geluiden, waarbij Van Essen de luisteraar het volgende nog op het hart wil drukken: “Smoking can lead to a slow painfull death.”. Ook voor een knipoog is plaats op dit album. Met Moths bewijst Einfach Kurt dat sombere en duistere muziek een prachtige uitwerking kan hebben, hier en daar naargeestig maar vaak vooral erg mooi.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Einfach Kurt Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Me The Tiger - Vitriolic

Me The Tiger - VitriolicZweedse pop met een maatschappijkritisch randje. Luisteren naar Me The Tiger...

Cover Ray Benz - About Time

Ray Benz - About Time Je kunt wel zeggen dat de mannen van Ray Benz er de tijd voor hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT