RECENSIE: Queensrÿche - Condition Hüman

Queensryche
recensie cijfer 2015-11-02 Nu het stof is gaan liggen kunnen we pas echt overzien wat de schade is van de onverkwikkelijkheden die de laatste jaren het Queensrÿche kamp hebben bezig gehouden. Gelukkig valt die schade meer dan mee. Er is eindelijk een aanvaardbaar compromis uitgerold: De drie originele leden aangevuld met zanger Todd La Torre en gitarist Parker Lundgren mogen de originele bandnaam blijven gebruiken en voormalig zanger Geoff Tate gaat met zijn band verder onder de naam Operation: Mindcrime (naar het gelijknamige klassieke album uit 1988). De idiote situatie waarbij twee bands met de zelfde naam bestonden is daarmee gelukkig verleden tijd.

Daarom ook kunnen we met Condition Hüman pas echt horen wat de band met Todd La Torre in zijn mars heeft. De vorige plaat met de ex- Crimson Glory zanger was vooral haastwerk in de race tegen de klok om maar vooral niet achter te blijven bij de andere versie van Queensrÿche. Nu er wat meer tijd is genomen om tot goede songs te komen heeft dat gelijk zijn weerslag op het eindresultaat. Condition Hüman is consistenter dan zijn tittelloze voorganger en roept qua stijl wel wat herinneringen op met Operation: Mindcrime, al zal het niveau van dat briljante album nooit meer geëvenaard kunnen worden.

Wat we horen zijn elf sterke midtempo progmetal songs die zeer herkenbaar als Queensrÿche klinken. Zanger Todd La Torre heeft een stem die vergelijkbaar is met die van Tate, al hoor je in de fraaie ballad ‘Just Us ‘ een duidelijk verschil. Hier klinkt hij in het begin wat dunner, maar het is slechts een detail. La Torre levert een absolute topprestatie in het emotionele ‘Bulletproof’, een van de hoogtepunten op het album.

In de teksten laat de band een desolaat wereldbeeld horen. ”Artillery placed in the hands of a few psychosomatic rebellion (..) Blackened shattered remains a season of change, anger and fear fuel the fire”, uit ‘Hellfire’ slaat ongetwijfeld op de brandhaarden in Oekraïne en het Midden-Oosten. In het afsluitende dreigende, maar wonderschone epos ‘Condition Hüman’ worden we bestookt met teksten als: “Millenium of holy wars suppress the meek and mild, profits of the corporate whores who will teach the child”. Ook in dat opzicht is er bij de Amerikanen niets veranderd.

Condition Hüman is een ijzersterk album waarop La Torre tot grote hoogten stijgt, maar ook de andere bandleden hoorbaar geïnspireerd zijn. Voor het overige moeten we de vergelijkingen tussen La Torre en Tate lekker in de kast laten en gewoon genieten van deze intense progmetal plaat van het met nieuw elan opererende Queensrÿche.
Recensent:Jan Didden Artiest:Queensrÿche Label:Century Media
Cover Die Nerven - Out

Die Nerven - OutNadat in 2014 het tweede album van Die Nerven betiteld werd als het meest...

Cover Heart Of A Coward - Deliverance

Heart Of A Coward - Deliverance De bandnaam doet vermoeden dat het zelf grote lafaards zijn, maar slaat op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT