RECENSIE: Maître Gims - Mon Coeur Avait Raison

Gims
recensie cijfer 2015-10-28 Je kunt de van origine Congolese rapper Maître Gims in Frankrijk met een gerust hart een wereldster noemen. De componist, zanger en tekstschrijver mocht als lid van rapformatie Sexion D‘Assau al ruiken aan succes, maar nu eind augustus zijn debuutalbum Subliminal alleen al in Frankrijk een miljoen maal over de toonbank ging kun je gerust stellen dat de man tot de grootste Franse artiesten van het moment behoort. Buiten de landsgrenzen doet Maître Gims het bijzonder goed in België, Zwitserland en ook in Nederland is de rapper met de hit ‘J’me Tire’ op de radar verschenen. Waar de Nederlandse hitlijsten doorgaans worden beheerst door het Engels, is met het recente succes van Stromae en ‘J’me Tire’ het Frans weer terug van weg geweest. De kracht van ‘J’me Tire’ zit hem in een pakkend refrein en een rap die vol overgave door je speakers wordt geblazen. En vergeet niet het toegankelijke poplaagje wat bijvoorbeeld van ‘La Tribu De Dana’ van Manau een hit maakte.

Terwijl de debuutplaat van Maître Gims voor de miljoenste keer wordt aangeschaft komt de rapper met opvolger Mon Coeur Avait Raison ofwel “Mijn hart had een reden”. Het album is in Frankrijk inmiddels al dubbel platina. Waar op Subliminal de popsongs en de rauwe raptracks dwars door elkaar stonden, bestaat de opvolger uit twee schijfjes. Pilulu Bleue bevat de meer toegankelijke popsongs en op Pilule Rouge is er plaats voor de rauwe raptracks.

Vooral Pilule Bleue mag er zijn, want van de vijftien tracks is meer dan de helft in potentie een radiohit. Zoals de albumtitel al doet vermoeden staat liefde op het eerste schijfje centraal. Na een fraai opgebouwd intro start het album met ‘Brisé’ dat net als ‘J’me Tire’ een krachtige rap met een pakkend refrein combineert. Het is kenmerkend voor het grootste deel van Pilule Bleue. Wat tevens opvalt is dat Maître Gims als componist niet bepaald van de less is more gedachte is. Zelfs wanneer het even iets kleiner zou kunnen, klinkt de productie nog groots en wijd. Neem bijvoorbeeld het schitterende ‘Je Te Pardonne’ dat tweemaal op het schijfje staat, zowel solo als in duet met SIA. Naast de meer gevoelige ballades valt er met onder andere ‘Hasta Luego’ en het Afrikaanse ´Laissez Passer´ ook nog te dansen. Hoogtepunten bevat het eerste deel vooral in meeslepende tracks als single ´Est-ce Que Tu M`Aimes?’, ‘Contradiction’, de titeltrack en de ijzersterke oorwurm ‘Tu Vas Me Manquer’.

Pilule Rouge is meer van de underground raptracks. Het intro is al een stuk agressiever maar nog steeds rijkelijk aangekleed en dat geldt ook voor ‘ABCD’ met zijn koortjes. ‘Habibi’ van de eerste schijf was hier overigens beter op zijn plaats geweest. Waar op de eerste schijf vooral blijkt dat Maître Gims qua zang (weliswaar meestal met effecten over de stem) zijn mannetje staat, bewijst hij ook als rapper een prima flow te hebben. Tracks als ‘Uzi’, het springerige ‘Angelina (Laurent Twin)’ en ‘Mayweather’ vallen het meest op tussen de doorgaans duistere tracks.

Maître Gims brengt met Mon Coeur Avait Raison een sterke opvolger van zijn debuutplaat. Het is er door zijn vorm echter wel een met twee totaal verschillende gezichten. De liefhebber van rap kan het album zonder problemen aanschaffen. De luisteraar die door ‘J’me Tire bij Maître Gims uitkwam, zal Pilule Rouge waarschijnlijk na een enkele speelbeurt niet meer uit het doosje halen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Maître Gims Label:Sony Music Entertainment
Cover Peter Groot Kormelink - Weerkommen

Peter Groot Kormelink - WeerkommenEr zijn zat Nederpopbands die men puur en alleen onthoudt aan de...

Cover Amadou Balaké - In Conclusion

Amadou Balaké - In Conclusion Op 70-jarige leeftijd overleed vorig jaar Amadou Balaké . Met zijn dood...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT