RECENSIE: Jaakko Eino Kalevi - Jaakko Eino Kalevi

Eino
recensie cijfer 2015-08-10 Er hing tijdens het Eurosonic Festival van 2014 een vreemde spanning rond de optredens van Jaakko Eino Kalevi, de Finse singer/songwriter/multi-instrumentalist. Veel bezoekers van het festival waren nieuwsgierig geworden door het interessante verhaal van een muzikant die in zijn eigen stad rondreed als deeltijd-tramchauffeur ,maar inmiddels een cultheld was geworden met zijn platenlabel, eigen studio, meerdere bandjes en een schat aan zelfgecomponeerde muziekstukken. Je kon er maar beter nu bij zijn voordat de populariteit van deze langharige geluidspionier nog eens heel grote vormen zou gaan aannemen. Want dat hier een internationale doorbraak aanstaande was stond vast. Toegegeven, de EP Dreamzone deed het in de categorie ‘Zelfgeproduceerde Dromerige Elektronische Popliedjes’ heel erg goed maar de live verrichtingen van Kalevi waren allesbehalve spectaculair en maakten dan ook weinig indruk. Daarna werd het, zoals we dat wel vaker zagen na een optreden tijdens deze prestigieuze showcase, angstvallig stil. Van de tramchauffeur ontbrak ‘elk spoor’ en ook op muzikaal gebied werd er niets meer van hem vernomen. Later zou blijken dat hij naar Berlijn was verkast.

Kalevi bleek zich voor lange tijd op zijn zolderkamertje/studiootje te hebben teruggetrokken om te werken aan zijn eerste volwaardige album dat wereldwijd uitgebracht zou worden. Nu is er dan Jaakko Eino Kalevi, het naar zichzelf vernoemde debuut. Handig, aangezien J.E.K. nou niet bepaald een naam is die gemakkelijk in het achterhoofd blijft hangen. “Meteen dus ook maar de openingstrack zo noemen”, dacht hij. Met een minimum aan gebruikte middelen en ook nog eens alles voornamelijk zelf ingespeeld zal het niet de hele wereld gekost hebben, maar Kalevi heeft toch duidelijk een neusje voor prettig-in-het-gehoor-liggende composities. Er zijn er maar liefst tien van te vinden op J.E.K. die zich, hoewel de dagen al weer korter worden, het liefst op zwoele zomeravonden laten afspelen.

Het zijn relaxte, ietwat steriele popmelodietjes waarin we uptempo disco terugvinden, zoals die in de late jaren zeventig/beginjaren tachtig te horen was, maar waarin we ook warmere en sfeervolle jazzy arrangementen uit nog vroegere tijden menen waar te nemen. In tegenstelling tot zijn eerdere producties is er deze keer assistentie verleend door echte muzikanten. Het levert een boeiend analoog geheel op. Van de drukke stadshectiek uit Berlijn is niets te horen maar ondanks enkele Finse tekstflarden, het zijn voornamelijk Engelse teksten, waar wij niets van begrijpen, heeft Kalevi met J.E.K. iets afgeleverd dat hem best eens een groot internationaal bereik kan opleveren.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Jaakko Eino Kalevi Label:V2 Records
FFS

FFS (Franz Ferdinand & Sparks) - FFSEen poging om twee carrières die over het hoogtepunt heen lijken te zijn...

Cover N.E.E. - N.E.E.

N.E.E. - N.E.E. Wat krijg je als de uitvinders van het genre easy tune gaan samenwerken met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT