RECENSIE: Bob Wayne - Hits The Hits

Wayne
recensie cijfer 2015-08-11 Wat doe je als je als artiest graag wil doorbreken bij het grote publiek, maar je muziek zich er niet 1-2-3 voor leent om op de radio gedraaid te worden? De eerste mogelijkheid is dat je je sound zodanig aanpast, zodat het past binnen de normen en waarden van de radio. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘Nothing Else Matters’ van Metallica. Tweede mogelijkheid is dat je een eigen versie maakt van een welbekende radiohit, waardoor dit grote publiek meteen iets herkenbaars heeft waar het zich aan kan koppelen. Van hieruit wordt toch veelal verder gezocht wat je als muzikant daadwerkelijk voor muziek maakt. Kortom, een perfecte marketingstrategie die een band als Triggerfinger geen windeieren heeft gelegd, die beide mogelijkheden wisten te combineren met ‘I Follow Rivers’. Bob Wayne heeft met Hits The Hits een volledig album opgenomen met enkel covers, waarbij hij een wel heel breed spectrum aan artiesten heeft genomen. Voor ieder wat wils en zodoende zouden deze gepimpte country versies verschillende doelgroepen moeten kunnen aanspreken.

Wat in eerste instantie lijkt op een zeer doordachte marketingzet, begon voor countryzanger Bob Wayne als een geintje. Een tijdje geleden verscheen er een bijzondere versie van ‘All About That Bass’ van Meghan Trainor op het wereldwijde web. Het heeft vooralsnog nog niet hetzelfde Triggerfinger-effect gehad, maar dit smaakte voor de beste man naar meer. Toegegeven, meer waard dan een goede gniffel is de nieuwe versie van deze hit eigenlijk niet, want het voelt toch aan als een ongepaste wrijving in stijlen. Iets waar bijvoorbeeld lounge-artiest Richard Cheese ook zeer goed in is.

De overige nummers heeft hij met meer zorg uitgekozen en dit hoor je ook terug in de uitvoering, waarbij hij zelfs ‘Disturbia’ van Rihanna een donker westernsfeertje weet te geven. ‘Rock And Roll’ van Led Zeppelin klinkt alsof het altijd al zo had moeten klinken, net als ‘Crazy’ van Gnarls Barkley. Zelfs ‘The Kids Aren’t Alright’ weet hij goed eigen te maken. Toch bekruipt bij sommige versies dat eerder genoemde Richard Cheese-gevoel, zoals bij ‘Skyfall’ van Adele, ‘Sweet Child O’ Mine’ van Guns ’N Roses of ‘Under The Bridge’ van Red Hot Chili Peppers. Sommige nummers zijn gewoonweg niet bedoeld voor een uptempo variant en verliezen hierdoor juist hun kracht.

Bob Wayne zal met Hits The Hits geen radiohitjes scoren, maar hij heeft gegarandeerd veel plezier gehad met het scoren van deze radiohitjes. Dit straalt er in ieder aspect vanaf en het laat ook zien dat de zanger er niet vies van is zich in andere stijlen te begeven. Het enige minpunt is echter de houdbaarheid van dit album, waarbij in eerste instantie de nieuwsgierigheid er naar uit gaat hoe alles naar country vertaald is. Zodra dit bekend is, is de grap er eigenlijk ook van af, want in principe is de totale optelsom niet meer dan een goedbedoelde grap, die een tweede keer toch niet meer zo spannend, grappig of leuk is.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Bob Wayne Label:People Like You
Cover End of the Dream - All I Am

End of the Dream - All I AmDat we in Nederland met een meer dan gemiddeld aanbod van female fronted...

Cover Sirenia - The Seventh Life Path

Sirenia - The Seventh Life Path Morten Veland zal wel nooit helemaal los worden gezien van Tristania, de band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT