RECENSIE: British Sea Power - The Decline of British Sea Power & The Decline-Era B-Sides

BSP
recensie cijfer 2015-08-21 British Sea Power is altijd al één van de meest onvoorspelbare bands in het Engelse muzieklandschap geweest. Talloze stijlwisselingen en steeds andere pauzes tussen de albums door gaven de band een ondoorgrondelijke eigenschap mee en zetten ze bovendien apart van de andere groepen die tijdens de “New Wave of British Indie Rock” naar voren kwamen, zoals Arctic Monkeys en Franz Ferdinand. Hoe toepasselijk is het dan ook dat een heruitgave van het succesvolle debuutalbum The Decline of British Sea Power niet gepaard gaat met een jubileum, maar gewoon, twaalf jaar na dato, zonder veel poespas weer in de winkels wordt gelegd. Voor liefhebbers zit er bovendien nog een alleraardigst schijfje met b-kanten bij.

In werkelijkheid heeft British Sea Power zich altijd vrij simpel gedistantieerd van die hype in Britse muziek. Niet alleen kwam The Decline Of British Sea Power al uit voordat de hype in Britse gitaarmuziek echt weer begon op te zetten, ook bewuste acties van de band zelf beperkte de output. British Sea Power is meer een band van bijzondere verrichtingen dan van het grote publiek. Zo speelde de band al eens shows in een kolenmijn en op de grote muur van China en wisten ze nog voor het uitbrengen van het debuutalbum een eigen wekelijkse clubshow in jongerencentrum Brighton op te zetten, inclusief modeshow met jaren veertig thema. Niet bepaald een band die zich makkelijk in een hokje laat stoppen.

Mogelijke invloeden (van o.a. Pixies, The Cure of Sparks) dekken de lading dan ook nooit helemaal. De nummers op The Decline Of British Sea Power waren op momenten nog te omschrijven als puntige post-punk en indie rock, zeker in het begin op tracks als ‘Apologies To Insect Life’ en ‘Favours In The Beetroot Fields’. Veelal droegen de nummers echter een compleet eigen jasje. Het is dan ook makkelijker bands te vinden die geïnspireerd zijn door British Sea Power dan andersom, onder andere de stijlen van Franz Ferdinand en Arcade Fire zijn hier al terug te horen.

Ondanks een carrière met veel critical acclaim is British Sea Power nooit meer boven het succes van het debuut uitgekomen. Dat de band over meer dan genoeg materiaal beschikte om zo’n sterk debuut in elkaar te sleutelen blijkt wel uit het schijfje b-kanten dat bij deze heruitgave is gestopt. Een aantal nummers (‘Salty Water’, ‘Heavenly Waters’) doen niet onder voor de hoofdplaat en zijn zeker de moeite waard binnen te halen. De remaster voor deze plaat frist de hele boel een beetje op maar veel toegevoegde waarde biedt het niet.

Ben je nog niet bekend met het debuut van British Sea Power dan is het zeker een goed idee deze plaat zo snel mogelijk binnen te slepen. Één van de meest eigenzinnige bands van Groot-Brittannië is hier in topvorm en zet een sound neer waar talloze bands inspiratie uit opdeden. Voor de fans is het een fijn tussendoortje, wie weet wanneer ze immers weer met iets nieuws komen.
Recensent:Jelle Burger Artiest:British Sea Power Label:Bertus
Leon Bridges

Leon Bridges - Coming HomeHij was tot voor kort nog niet eens heel serieus bezig met een carrière in de...

Cover Ben Liebrand - Iconic Groove

Ben Liebrand - Iconic Groove De meeste mensen zullen Ben Liebrand kennen als DJ van Radio Veronica, waar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT