RECENSIE: The Statusboro Revue - Jukehouse Revival

Jukehouse
recensie cijfer 2015-07-22 Rootsrockband The Statesboro Revue heeft om te beginnen al een streepje voor. De band komt uit Austin, Texas en hoeft daarom niet meer uit te leggen waar de keuze voor het genre vandaan komt. In de laatste zes jaar heeft de band meer dan vijftienhonderd shows gespeeld in 38 van de 50 Verenigde Staten. Ze speelde in de voorprogramma’s van ware legendes als Willie Nelson en The Allman Brothers. Inmiddels zijn ze de Atlantische Oceaan overgestoken om de liefde voor Amerikaanse roots muziek over te brengen op de Europeanen.

In 2009 bracht de band het album Different Kind Of Light uit, waar nummers als ‘The Other Side’, ‘The Painter’ en ‘Alone’ ons nog de donkere blues kant van de Texanen lieten horen. Op Ramble On Privilege Creek (2013) neigde de sound steeds meer naar gelikte Country, wat ook op het nieuwste album, Jukehouse Revival, de boventoon voert; een stuk minder zwaar, minder donker en minder gillende gitaren.

De groovy melodielijn van ‘Bedroom Floor’ is een behoorlijk sterke opener van het album. Het is direct duidelijk dat frontman Stewart Mann een heerlijk zuivere stem en een groot bereik heeft. Dit wordt in ‘Every Town’ bevestigt door de hoge tonen die de zanger bereikt in het refrein en die doen denken aan het stemgeluid van John Fogerty (Creedence Clearwater Revival). Toch kennen de nummers weinig hoogtepunten of spanning. ‘Undone’ en ‘Tallahassee’ zijn echte country-inkoppers zonder verrassingen. Teksten als “Saturday night gets me feeling all right” (uit ‘Roll On Mama’) en “You can’t always count on the weather but you can count on me” (uit ‘Count On Me’) laten blijken dat het aan creativiteit en emotie nog wat ontbreekt.

Jukehouse Revival is geen hoogvlieger, maar muzikaal is het een prima plaat om op te zetten als je met een Amerikaanse bak onder je kont door de Verenigde Staten rijdt. Toch is het aanbod in het americana en rootsgenre wel te rijk aan klassiekers van artiesten als Buffalo Springfield en The Flying Burrito Brothers om deze plaat van The Statesboro Revue een serieuze kans te geven.
Recensent:Léonie Wijnen Artiest:The Statusboro Revue Label:Teenage Head Music
Check

The Check 1-2 - Bring It all DownAls in 2005 na zo’n tien jaar het doek valt voor de Amsterdamse sixties...

Cover King King - Reaching For The Light

King King - Reaching For The Light De naam King King begint al aardig rond te zingen in bluesland. De groep...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT