RECENSIE: The Mysterons - The Mysterons EP

Mysterons
recensie cijfer 2015-06-04 Met drie leden van Jungle By Night, PAUW frontman Brian Pots en zangeres Josephine van Schaik in de gelederen, mogen we de nieuwe Amsterdamse band The Mysterons toch wel een heuse Nederlandse ‘supergroep’ noemen. Ontstaan uit een groepsopdracht op het Amsterdamse conservatorium onder leiding van bandcoach Rene van Barneveld (Urban Dance Squad), overrompelden ze vorig jaar uit het niets het publiek op het Into The Great Wide Open festival te Vlieland met hun zelfbenoemde ‘Psych, groove-‘n-garage’ muziek. Een optreden op showcase festival Noorderslag volgde, dat de band een contract bij Excelsior Recordings opleverde. Na al eerder hun debuutsingle via de Paradiso Vinyl Club te hebben uitgebracht, komt de band nu met een allereerste echte wapenfeit; een zes nummers tellende EP genaamd The Mysterons vol met psychedelische en catchy pop-grooves uit de jaren zestig en zeventig.

Opener en single ‘Echoes’ is een mysterieuze track die hier en daar doet denken aan Portishead en wordt gekenmerkt door een typische Hammondsound. Het nummer bouwt zich op van een slow tempo intro tot een groovende track die met de lieflijke, doch scherpe zang van Van Schaik meteen de toon zet voor de rest van de EP. ‘Tentacle’ en ‘Warzone’ zijn vervolgens tevens nummers van grootte klasse, die beide naar het einde toe uitmonden in uitgesponnen spacy jams met onverwachte wendingen, waardoor ze niet verwateren of gaan vervelen.

Het bij ‘De Wereld Draait Door’ gespeelde ‘Thunderbird 1’ leunt op een catchy gitaarriff, ondersteunt door het typische hammond-sound spel van toetsenist Pyke Pasman. Het nummer combineert afro-funk met jazzy grooves, die bij elkaar gehouden worden door een strak, oriëntaals aanvoelend ritme. Afsluiter ‘Calamity Jane’ begint met een mysterieuze gitaarriff waar Van Schaik vervolgens overheen snijdt met haar markante stemgeluid. Ook deze track eindigt met een heerlijke psychedelische jam die zich langzaam opbouwt tot een uptempo en groovend samenspel van geluiden.

Hoewel het tegenwoordig lastig is om in het overvolle muzieklandschap nog een eigen sound te creëren, is het The Mysterons toch gelukt om op deze meer dan prima debuut EP een fris en onderscheidende geluid neer te zetten.Des te meer is het te hopen dat de drukke agenda’s van PAUW, Jungle By Night en The Mysterons elkaar niet in de weg gaan zitten. Daar lijkt gelukkig nog geen sprake van met de voor deze zomer aangekondigde optredens op onder andere Lowlands en het Nijmeegse Valkhoffestival. Kortom, een heerlijke EP van een erg fijne, nieuwe Amsterdamse band met een nu al geweldige livereputatie.
Recensent:Loek Hendrikx Artiest:The Mysterons Label:Excelsior Recordings
Cover The Miseries - The Miseries

The Miseries - The MiseriesExit gevoelige liedjes, enter garagerock. Een wild plan dat tijdens een...

Soldaat

Anne Soldaat - Talks Little, Kills Many Anne Soldaat is een muzikant in hart en nieren. Hij speelt zich letterlijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT