RECENSIE: The Brian Jonestown Massacre - Musique De Film Imagine

Musique
recensie cijfer 2015-07-02 The Brian Jonestown Massacre heeft altijd wel een artistiek randje aan hun muziek gehad. Daarom komt het ergens niet helemaal als een verrassing dat ze het met hun nieuwe album Musique De Film Imaginé (vertaald: muziek voor een verzonnen film) eens flink over een andere boeg hebben gegooid. Zoals de titel al vrij sterk weggeeft, leek het ze leuk om voor een keer van de psychedelische rock over te stappen op Franstalige filmmuziek. Dit idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want hier zit een intense voorliefde voor Franse film (en muziek) van frontman Anton Newcombe aan verbonden. Werken van namen als François Truffaut en Jean-Luc Godard, regisseurs uit de jaren ’50 en ’60, waren in dit geval van grote invloed.

Anton Newcombe is zelf de maker van het album. Hierbij is hij bijgestaan door de Franse chanteuse en multi-instrumentalist SoKo en de Italiaanse zangeres, actrice en regisseuse Asia Argento die beiden de vocalen verzorgden. Musique De Film Imaginé is een ode aan de Franse filmindustrie, waarbij je in dit geval tijdens het luisteren zelf een bijpassend scenario kunt gaan bedenken.

Nu verder over de inhoud van het schijfje. Deze bestaat uit een veertiental meeslepende nummers, waarbij elk hiervan een eigen verhaal vertelt. De sfeer binnen de afzonderlijke tracks verschilt daarom af en toe ook sterk van elkaar. Het album begint met een rustig intro onder de noemer ‘Après Le Vin’ dat het hele verhaal als het ware op gang brengt. Bij ‘La Dispute’ en ‘L’Enfer’ neemt de dramatiek toe alsof er een zeer tragische gebeurtenis plaatsvindt in de denkbeeldige film. Even later bij ‘Le Cadeau’ neemt de spanning plotseling weer af en zo blijft dit het hele album door heen en weer schommelen. Hiernaast zijn er tevens een aantal korte intermezzo’s op de plaat te vinden, zoals ‘Les Trois Cloches’ en ‘La Question’, die wat uit het wilde weg lijken gegrepen. Voor de echte kenner/liefhebber op het gebied van Franse films zal dit vast meer betekenis hebben en misschien zelfs wel wat meer samenhang. Het grootste gedeelte van het album bestaat uit instrumentale songs, waarbij een redelijk groot arsenaal aan muziekinstrumenten om de hoek komt kijken. Er zijn twee nummers die van zang zijn voorzien, namelijk ‘Philadelphie Story’ en ‘Le Sacre du Printemps’.

Al met al is Musique De Film Imaginé een album dat niet voor het grote publiek bedoeld is. Wanneer je jezelf niet zoveel bezighoudt met de Franse filmindustrie, dreigt het al snel wat moeilijker weg te luisteren. The Brian Jonestown Massacre heeft hiermee best een gokje gewaagd, maar desalniettemin heeft het wel een mooi en spraakmakend eindresultaat af weten te leveren. Hiermee laten ze zien dat ze wel degelijk meer in hun mars hebben dan enkel het maken van de psychedelische rock, zoals wij die van hen gewend zijn. Petje af voor deze muzikale veelzijdigheid.
Recensent:Jennifer Worrell Artiest:The Brian Jonestown Massacre Label:Kamikaze PR
Cover Kelly Clarkson - Piece By Piece

Kelly Clarkson - Piece By PieceZe was de eerste winnares van de talentjacht American Idol en scoorde...

Cover Noisia - Ten Years Of Vision Recordings

Noisia - Ten Years Of Vision Recordings Ten Years Of Vision Recordings is een dubbelaar met maar liefst 24 tracks,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT