RECENSIE: Xavier Rudd & the United Nations - Nanna

Nanna
recensie cijfer 2015-03-07 Als Xavier Rudd weer met een nieuw album komt, dan weet je dat het voorjaar in aantocht is. De Australiër staat altijd garant voor een fijne portie reggae aangevuld met kritische teksten over, onder andere, de positie van de Aboriginals in Australië.

Zijn nieuwste album Nanna vormt een kleine verschuiving voor de zanger. Wie hem wel eens aan het werk gezien heeft, weet dat hij als one-man-band plaats neemt in een indrukwekkende installatie met didgeridoos, drums, gitaar en zang. Nu is hij met een complete band de studio ingedoken. Het album is daarnaast nog afgemixt door de legendarische reggaeproducer Errol Brown in de net zo legendarische Tuff Gong Studios. Deze studio vormt onder andere de thuisbasis van Damian Marley.

Dat levert een vrolijk en zonnig album op. Dat Rudd een speciale gave heeft bewijst hij onder andere op ‘Hanelei’. Het nummer heeft een catchy gevoel waarbij de didgeridoo in samenspel met de swingende blazerssectie een skaritme speelt. Het refrein vraagt erom om keihard meegezongen te worden. Tijdens ‘Nanna’ lijkt Rudd wel heel direct leentjebuur te hebben gespeeld bij Bob Marley zijn ‘Redemption Song’. Het sluit echter goed aan bij de rest van de plaat. Het plotselinge gevoel van herkenning geeft de cd zelfs een extra vrolijk gevoel mee.

Met Nanna haal je gegarandeerd de zomer in huis! Xavier Rudd laat horen zichzelf opnieuw uitgevonden te hebben. Ditmaal omringd met een complete band, levert hij een vrolijk en swingend album af. Met name de toevoeging van de blazers doen de Australier goed. Knap is het hoe daarbij de Australische identiteit nooit verdwijnt. Zijn manier van zingen doet toch meer aan een folky surfer denken dan aan Bob Marley en altijd hoor je die didgeridoo op de achtergrond. Alle nummers gaan naadloos in elkaar over. Dat gebeurt via dubritmes of subtiele veranderingen van melodie. Daardoor luistert Nanna weg als een lange avond op het strand.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Xavier Rudd & the United Nations Label:Nettwerk Music Group
Cover Bob Dylan - Shadows In The Night

Bob Dylan - Shadows In The NightEen nieuwe Bob Dylan . Er gaan al jaren even zoveel wenkbrauwen omhoog als...

Cover Bjorn van der Doelen & Allez Soldaat - Caballero Zonder Filter

Bjorn van der Doelen & Allez Soldaat - Caballero Zonder Filter Ex-voetballers komen tegenwoordig alleen maar in het nieuws als ze aan lager...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT