RECENSIE: Brainpower - Determination

Brainpower
recensie cijfer 2015-02-03 “Sjans maar en dans maar, want dit is nu die lekkere dansplaat.” Iedereen kent deze tekst wel, of je er nu van houdt of niet en het genie achter deze geweldige track is natuurlijk Brainpower. De Belgisch-Nederlandse MC uit Alphen aan de Rijn, is weer terug!

We kennen hem van nummers als ‘Dansplaat’, maar ook ‘Door Merg En Brain’, ‘Alles’, ‘Vlinders’ en de wat nieuwere ‘Non Stop’ en ‘Boks Ouwe’ komen van de hand van deze woordenmagiër. Gevoelige tracks, catchy tracks, ingewikkelde teksten, meezingers, deze bijna 40-jarige man heeft het allemaal op zijn naam staan. Maar Nederland en België is voor deze rapper niet genoeg, want na zes jaar na de albums Hart/Hard, komt Brainpower terug met het Engelstalige album Determination, opgenomen in zowel Nederland als Amerika. In de tussentijd heeft Brainpower zich op de achtergrond gehouden met wat kleinere projecten, zoals The Collabs EP, The New York Sessions en verschillende nummers waar hij als tekstschrijver aan mee heeft gewerkt. En dit loont voor de rapper, want als we kijken naar Determination, zien we hoe Brainpower gegroeid is en bewijst hij dat hij in de top van de rapscene thuishoort.

Op het album laat Brainpower met bijvoorbeeld invloeden van RUN-D.M.C, in het nummer ‘Rock’, horen dat oldschool nog altijd cool is. Brain start met het gelijknamige nummer ‘Determination’. Een jaren ’90 stijl nummer, met een oldschool beat, een introtekst en een aankondiging van de tracks die nog volgen op het album. En daarmee beschrijft hij eigenlijk direct waar hij en dit album voor staat: klasse. De nummers rijmen net zo lekker en vallen net zo lekker van zijn tong af als in het Nederlands. Net als in het Nederlands kan hij de emoties zo op je overbrengen dat het luisteren van een nummer je hele stemming van de dag kan beïnvloeden. Luister je naar ‘People’, dan zit je in zomervibe en ben je blij, luister je naar ‘Troubled Soul’, voel je je kwetsbaar en denk je aan de liefde, ben je wat down dan luister je naar ‘Play Happy’.

Zijn teksten zijn sterk, liggen niet alleen goed in het gehoor, maar zijn ook betekenisvol in diepere zin.
Of het nu in het Nederlands is, of in het Engels: Brainpower is here to stay!
Recensent:Vincent van Heun Artiest:Brainpower Label:Eigen Beheer
Cover Ólafur Arnalds - OST: Broadchurch

Ólafur Arnalds - OST: BroadchurchIn de populaire Britse tv-serie Broadchurch moeten twee detectives in een...

Cover Torche - Restarter

Torche - Restarter In 2012 kwam daar Harmonicraft van Torche uit. Een metalplaat waarvan je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT