RECENSIE: Hide The Knives - Silence The Youth

Hide The Knives
recensie cijfer 2015-03-21 Zweden. Rock. Hide The Knives. Deze drie begrippen moeten we samen gaan onthouden. Er zijn weinig bands die vandaag de dag het genre zo goed kunnen brengen als Hide The Knives. Dit is een band waar je na een keer luisteren niet genoeg van kunt krijgen als rockliefhebber, want ze zijn goed.
Opgericht in 2007, in Zweden, met connecties in Chicago, Illinois begon deze band met optreden. In 2009 brachten ze hun eerste album uit genaamd Savior For Sale, een sterk album dat goed ontvangen werd. De jaren hierna bracht de band een aantal singles uit en traden ze een aantal keer op, maar de echte grote bekendheid bleef uit.

Het album dat ze afgelopen jaar uitbrengen heet Silence The Youth. Luister je dit album voor de eerste keer, dan heb je aan het einde van de rit nog maar een woord over: Wauw. Dat komt doordat dit album simpelweg lekker klinkt en de nummers toegankelijk, hard en makkelijk te onthouden zijn. Het zou gek als de band dit keer niet weet door te breken.

De band wordt soms geclassificeerd als grungerock, punkrock of alternative rock. Ondergetekende houdt het liever simpelweg op rock, ’harde’ rock. Dat heeft een duidelijke reden. Hide The Knives is namelijk niet apart en heeft niet echt een onderscheidende eigen stijl. En toch houd je er van. Er was in de begindagen van dit rockgenre weinig onderscheid. Je had een standaardmethode om liedjes te schrijven en dat is waar ook deze band zich aan houdt: een catchy refrein, een harde riff voor de versen en hier en daar een lekkere gitaarriff of een solo, met daarnaast een rockzanger die duidelijk te verstaan is en die naast een rauw randje niet al teveel aandacht opeist.

Dat klinkt voor sommigen negatief, of te gewoon, maar dit album is gewoon steengoed. Tien nummers die je moeiteloos in een zit weg luistert, door een band die in Nederland veel meer aandacht zou mogen krijgen. Tien nummers die zoveel power hebben, zoveel subtiliteit en aggresiviteit, zoveel muzikaliteit, dat je deze plaat binnen de kortste keren kapot gedraaid hebt en dan nog een nieuwe gaat kopen.
Recensent:Vincent van Heun Artiest:Hide The Knives Label:Sony Music
Cover Neverstore - Neverstore

Neverstore - NeverstoreHet Zweedse Neverstore kreeg eigenlijk nooit echt voet aan de grond buiten...

Cover Life's Electric - Catalyst EP

Life's Electric - Catalyst EP Laat je niet misleiden door de naam van deze band, dit Limburgse viertal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT