RECENSIE: Wilco - What`s Your 20?

Wilco
recensie cijfer 2015-02-15 What’s Your 20? Essential Tracks 1994-2014 is voor een verzamelalbum een erg geslaagd project. Wilco heeft twee decennia volgemaakt en viert dat onder meer met deze verzamelaar. Producer Cheryl Pawelski en de andere samenstellers, waaronder Wilco-opperhoofd Jeff Tweedy, hebben zichzelf ingedekt door nergens te reppen over een ‘Best Of’. Ze hebben simpelweg een carrièreoverzicht gemaakt dat ideaal is om Wilco te leren kennen.

Pawelski, Tweedy en consorten hebben ervoor gekozen om chronologisch te werk te gaan; beginnen met materiaal van A.M., eindigen met het titelnummer van het laatst verschenen studioalbum: The Whole Love. Deze aanpak laat de ontwikkeling die Wilco heeft gemaakt in vogelvlucht horen. Daarnaast is het voor nieuwelingen een prettige manier om er snel achter te komen welke fase in het bestaan van de band het meest tot de verbeelding spreekt. Is dat de stevig rockende band van ‘Box Full Of Letters’ of het meer experimentele werk van Yankee Hotel Foxtrot en A Ghost Is Born?

Hoewel de discussie of de 38 liedjes van What’s Your 20? wel de beste zijn dus niet gevoerd hoeft te worden, kunnen er wel vraagtekens gesteld worden bij hoe essentieel liedjes als ‘Theologians’ en ‘California Stars’ zijn. ‘Spiders (Kidsmoke)’, het eerste en één van de weinige echt lange nummers die de band uitbracht, ontbreekt helaas. En hoe essentieel is de wat gewone, eerder aangehaalde afsluiter? Een ‘Best Of’ met daarop ‘Art Of Almost’ en ‘One Sunday Morning (Song For Jane Smiley’s Boyfriend)’ had nog meer geplezierd.

Liefhebbers die de discografie van Wilco door en door kennen zullen ongetwijfeld weinig hebben met What’s Your 20?. Voor doorgewinterde kenners zijn dit soort uitgaves ook niet bedoeld. Diegenen die deze briljante band - dat bewijst dit overzicht nog maar eens - minder goed kennen, kunnen echter getriggerd worden om eens op zoek te gaan naar een album uit de beginperiode of Mermaid Avenue, het project met Billy Bragg rond teksten van Woody Guthrie. Ook in verzamelalbums blinkt Wilco dus uit.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Wilco Label:Nonesuch Records
Cover Orange Maplewood - Just Another Fairytale

Orange Maplewood - Just Another FairytaleDat Nederland een massa aan rockbandjes kent, weten we inmiddels wel. Zo is...

Cover Het Universumpje - De Grenzen Van Het Toelaatbare

Het Universumpje - De Grenzen Van Het Toelaatbare “Stop je vingers in je oren en ervaar de beleving” . Met deze woorden stelt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT