RECENSIE: Arcane - Known/Leader

Arckal
recensie cijfer 2015-03-17 Waarom Arcane vier van de vijf sterren verdient, begint bij de hoes. Het album is oogverblindend mooi en geeft meteen al het hele verhaal achter het album weg. Het is een goed in elkaar gezet meesterwerk dat je meteen fan maakt van deze band, zonder ook maar enig geluid te maken. Zwart tegenover wit, goed tegenover kwaad, het begin tegenover het einde, het verhaal van emoties en het leven op zich, het album heeft een diepe betekenis. Known/Learned is de naam en zoals de distributeur schrijft gaan de nummers over “de momenten in de levens van een vader en een dochter, hun verlies, hun liefde en hun reis.” Dat is nogal heftig, maar na het beluisteren van het album merk je dat de mannen van Arcane poëten zijn, van de muziek tot en met de tekst en dat dit album deze beschrijving meer dan waardig is.

Arcane is een progrockband uit 2006, die in 2007 voor het eerst een album produceerde genaamd Ashes, waarna ze in 2009 het album Chronicles Of The Waking Dream uitbrachten. Dit laatste album bestaat uit nummers die de stijl van Arcane hebben bepaald: volle verhalende teksten die in een dromerige sfeer gezongen worden door Jim Grey, ondersteund door subtiele, gevoelige klanken die je oor doen smelten, afgewisseld met knallende progrock. En daarop wordt voortgeborduurd in 2014 met dit sterke album.

De volgorde van dit tweedelige album lijkt een beetje raar: starten met ‘Promise (part 2)’ op het eerste schijfje en eindigen met ‘Promise (part 1)’ op schijf twee. Maar als je luistert naar de teksten van Arcane, die zo poëtisch en diep geschreven zijn dat het niet altijd even makkelijk is te begrijpen waar het verhaal heen gaat, merk je dat de teksten zo geschreven zijn dat het niet uitmaakt welke CD je eerst beluistert, het verandert alleen het verhaal dat je ervaart. En dat maakt dit album nog sterker. De nummers zijn lang, het merendeel langer dan vijf minuten, maar dat merk je niet, het is alsof je je favoriete film kijkt, die voor je gevoel niet langer dan een kwartiertje duurt, zó sterk is deze progressieve rockband uit Australië.

De conclusie is daarom ook wel duidelijk: Arcane is verbaal poëtisch en meeslepend, muzikaal verbluffend en simpelweg een progressieve rockband die je, ongeacht je muzieksmaak, vastgrijpt en niet meer loslaat.
Recensent:Vincent van Heun Artiest:Arcane Label:Bertus
Cover Esme Patterson - Woman To Woman

Esme Patterson - Woman To WomanOp de hoes van Woman To Woman zie je Esme Patterson mijmerend voor haar...

Cover Team Me - Blind as Night

Team Me - Blind As Night Waar Team Me ooit ontstaan is als eenmalige formatie om aan een wedstrijd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT