RECENSIE: Lesoir - Luctor Et Emergo

Lesoir
recensie cijfer 2014-12-21 Je hebt van die bands in Nederland die snel komen en snel weer gaan, maar je hebt er ook die jarenlang onder de radar kunnen werken aan een echte carrière. Het Limburgse Lesoir valt onder die laatste categorie. Dit heeft ze in staat gesteld aardig te kunnen sleutelen aan een stijl die ergens tussen Within Temptation en Epica invalt, terwijl ze ondertussen flink wat ervaring en contacten op hebben gedaan in binnen- en buitenland. Dit komt allemaal tot uiting in de derde langspeler Luctor Et Emergo, een volwassen plaat van hoge kwaliteit.

Luctor Et Emergo is opgenomen in het Verenigd Koninkrijk met hulp van topproducer John Cornfield (bekend van oa. Muse, Supergrass en Razorlight). Een vruchtbare samenwerking, zo blijkt. Het album is een strak en dynamisch geheel, zo’n plaat waar de kwaliteit al vanaf de eerste tonen te horen is. Lesoir is dan ook absoluut niet plan van geweest rustig te openen. Al tijdens de eerste seconden van ‘Battle’ barsten ze los met grote riffs, grotere refreinen en een heus achtergrondkoor. Dit alles kan al snel pompeus en opgeblazen worden, zeker met het expressieve stemgeluid van zangeres Maartje Meessen, maar dit wordt voor het grootste deel van de plaat knap ontweken. Dit kan ook op het conto geschreven worden van Cornfield, die natuurlijk als geen ander weet hoe hij dit soort bands moet laten klinken. Alleen op het titelnummer, een spoken word allegaartje dat ze beter achterwege hadden kunnen laten, schieten ze te ver door in de ambitie episch te klinken.

De overige vijftig minuten zijn echter erg sterk. ‘In Reverse’ en ‘My Perfect Self’ zijn groots en meeslepend als Nightwish of Evanescence en ‘Flawless Chemistry’ kan zich met zijn prachtige refrein meten met het beste werk van The Gathering. Meessen behandeld tekstueel een centraal thema van strijd en geloof, niet de meest originele rockthema’s maar desalniettemin werkt het hier. Ze wisselt overtuigend tussen vastberadenheid en twijfel, tussen euforie en verdriet en tussen ontdekkingsdrang en heimwee.

Dat deze band al een tijdje samen is, valt goed te horen. Of het nou gaat om voldoende ruimte bieden aan Meessen in ‘Flawless Chemistry’ of een flinke vuist vormen op ‘Battle’ en ‘Going Home’, ze voelen elkaar perfect aan. In navolging van de release van Luctor Et Emergo start Lesoir een tour door China, een teken aan de wand voor de ambitie van deze band. Of het daar gaat lukken zal de tijd uitwijzen, maar met deze plaat in de achterzak kunnen ze in ieder geval met alle vertrouwen het podium opstappen.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Lesoir Label:V2 Records
Cover Rob Klerkx - Magnolia

Rob Klerkx & the Secret - Magnolia Rob Klerx & The Secret is zo’n band waar de Nederlandse muziekpers al...

Cover Brodinski - I Love Techno 2014

Brodinski - I Love Techno 2014 Het is inmiddels een traditie geworden. Elk jaar bij een nieuwe editie van I...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT