RECENSIE: Chris de Burgh - The Hands Of Man

Burgh
recensie cijfer 2015-01-05 Vol verwachting hebben de fans van Chris de Burgh uitgekeken naar The Hands Of Man, wanneer we compilaties en live-registraties voor het gemak buiten beschouwing laten, het twintigste album van de 66-jarige Ierse zanger. Komt er een nieuwe Footsteps waarop alleen maar covers staan van anderen of kiest hij er wederom voor om weer nieuwe vertolkingen van eigen werk uit te brengen? Het zijn vragen die de fanatieke liefhebbers van Chris de Burgh nog wel eens slapeloze nachten bezorgen.

Precies twee jaar geleden werd Home uitgebracht waarop hun held ervoor koos om veertien van zijn mooiste songs ooit te ontdoen van alle franje en het slechts begeleid door gitaar of piano opnieuw in te spelen. Nu weer eens hoog tijd voor nieuw materiaal zal hij ook zelf gedacht hebben. Daarnaast heeft hij met The Hands Of Man een prima excuus om in 2015 weer in Nederland op te treden. Er moet namelijk een jubileum gevierd worden want het is dan veertig jaar geleden dat de allereerste langspeler van hem verscheen.

Op dit in ‘Sunrise’ en ‘Sunset’ verdeelde nieuwe album is De Burgh al enigszins begonnen met het terugblikken, ‘Through These Eyes’, op zijn eigen leven, maar ook de actuele stand van zaken houdt hem blijkbaar druk bezig zoals in de titeltrack valt waar te nemen. Als de mensheid tot zulke grootse dingen in staat blijkt, dan moet het toch zeker lukken om er nog wat van te maken nu het nog kan? En hoe zit het ook alweer met de rechten van de vrouw? In ‘The Keeper Of The Keys’ klinkt een strijdbare De Burgh die het niet kan bevatten dat sommige vrouwen het recht op educatie wordt ontnomen of zich dienen te houden aan absurde kledingvoorschriften.

Strijd is er ook in het bombastische ‘The Fields Of Agincourt’, een veldslag uit 1415 die zeer waarschijnlijk grote indruk op hem heeft gemaakt en daarom hier op epische wijze wordt bezongen. Gelukkig is er altijd nog de liefde, zoals in ‘There Goes My Heart Again’, die altijd een belangrijke inspiratiebron is gebleken in het materiaal van de singer-songwriter. Of met dit album een nieuw publiek wordt bereikt valt nog te bezien, maar de fans kunnen opgelucht ademhalen en The Hands Of Man met een gerust hart aanschaffen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Chris de Burgh Label:Bertus
Grim Tim

Grim Tim - SatisfrictionPlotseling was daar in 2012 een zeer aangename EP van de Eindhovense...

Browne

Jackson Browne - Standing In The Breach Je hebt van die artiesten die er op een of andere manier heel goed in slagen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT