RECENSIE: Kiasmos - Kiasmos

Kiasmos
recensie cijfer 2014-11-16 Luisteraars die bekend zijn met Ólafur Arnalds zullen niet verrast zijn door de eerste minuut van Kiasmos. Hoe anders is dat voor de resterende duur van albumopener ‘Lit’. Een richting techno gaand ritme op de hi-hat vormt er het eerste bewijs van dat Kiasmos, een project van Arnalds en Janus Rasmussen, sterk verschilt van Arnalds solowerk. Rasmussen is afkomstig uit de electropop en de twee werelden die samenkomen resulteren in neoklassieke muziek met neo in het kwadraat.

Soundscapes, meanderende pianopartijen en tussen warme en kille klanken switchende strijkers krijgen namelijk gezelschap van, soms stevige, elektronica. De beats zijn niet in ieder nummer even complex, maar een extraatje is er altijd in de vorm van opwindende piano- en strijkarrangementen.

Qua opbouw hanteert Kiasmos vaak hetzelfde stappenplan. Iets meer variatie had gemogen, maar aan de andere kant draait het bij dit soort muziek het meest om de sfeer. Arnalds en Rasmussen trekken je in hun universum, obstakels zijn schaars. ‘Swayed’ is het enige nummer dat negatief opvalt. De platte handclap-beat en vervelende stuiterelektronica doen vermoeden dat met name Rasmussen hier iets te ver in zijn enthousiasme is doorgeschoten.

Het werk van Arnalds en zijn neoklassieke compagnons van Erased Tapes kenmerkt zich doorgaans door zuiverheid. De door ruis omgeven pianoklanken in ‘Looped’ vallen dan ook direct op en ook de beat heeft opzettelijk een rommelig karakter gekregen. Smerige, bij donkere technohollen horende geluiden contrasteren mooi met de ogenschijnlijk eenvoudige traditionele pracht. Bovendien is ‘Looped’ een van de weinige nummers waarin niet alleen de basis elektronisch is; hoge tonen zorgen voor een extra laag.

Het in 2012 al op een EP uitgebrachte ‘Thrown’ herbergt prachtige uithalen op viool, die de immer steady beat van glans voorzien. Door de strijk- en pianopartijen is de elektronica op Kiasmos verre van afstandelijk. Het is muziek waarover is nagedacht, zonder dat dit een zielloos resultaat heeft opgeleverd.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Kiasmos Label:Erased Tapes Records / Konkurrent
Chris Smither

Various - Link Of Chain: A Songwriters Tribute To Chris SmitherGrote kans dat je nog nooit van Chris Smither gehoord hebt, maar nog groter...

Cover Counter Jib - Mirk & Marvel

Counter Jib - Mirk & Marvel Ruim een maand geleden stak ondergetekende zijn waardering voor Counter Jib...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT