RECENSIE: Famy - We Fam Econo

Famy
recensie cijfer 2014-12-08 We Fam Econo is een verwijzing naar de regel "we jam econo" uit het nummer 'The Politics Of Time' van de punkband Minutemen. Het is een opvallende keuze van het Franse folk kwartet FAMY, dat hun debuutalbum opnam in een kerk en op openingsnummer 'Aux Armes' een orgel laat horen.

De verwijzing is dan ook vooral een ode aan de 'DIY' werkwijze die Minutemen zich eigen maakte en FAMY inspireerde. Het album werd dan wel geproduceerd door de bekende BBC Radio 1 geluidstechnicus Miti Adhikari, maar uitgebracht door het onafhankelijke Engelse label Transgressive Records. Ook het feit dat Minutemen vasthield aan hun eigen ideeën en maakten wat ze wilden maken was een grote inspiratiebron voor FAMY.

We Fam Econo lag namelijk al op de plank sinds 2012, maar door management problemen die eerst opgelost moesten worden heeft de release tot dit jaar op zich laten wachten. De band bleef echter trouw aan hun geproduceerde werk omdat ze erin geloofden, en dit lijkt terecht.

Het album is duidelijk het resultaat van een Mediterrane band die in de rockscene van Londen terecht is gekomen. Het is tegelijkertijd vrolijk en donker door de combinatie van optimistische beats en zwaardere teksten. Voeg daaraan toe de galm die op het hele album te horen is, als resultaat van de bijzondere opnamelocatie, en je krijgt de unieke sound van FAMY.

Het sterkste nummer op het album is 'Ava'. Een folkpopnummer dat doet denken aan Mumford & Sons maar dat door de hoge dramatische zanglijnen van zanger Bruce Yates tegelijkertijd heel vernieuwend klinkt. Op een nummer als 'Donkey' doet zijn stem enigszins denken aan die van Bono in het begin van de jaren '80. 'A Hand A Ho' is een opwekkend nummer waarbij het niet moeilijk is om jezelf met je vrienden te zien dansen op een festivalweide met een ondergaande zon op de achtergrond.

De teksten zijn mooi en soms wat cryptisch met religieuze verwijzingen. “Now I got the Devil inside, this one made a pig of me”, zingt Bruce Yates in Ava. Een punkalbum is het muzikaal gezien niet. Maar in plaats daarvan staat 'We Fam Econo' wel vol met toegankelijke folk waarvan je zin krijgt om de band live aan het werk te zien.
Recensent:Anjelica Hollen Artiest:Famy Label:Kscope
Cover Luke Sital-Singh - The Fire Inside

Luke Sital-Singh - The Fire InsideLijstjes. Lekker fantaseren, rangschikken en categoriseren. Mensen houden...

Cover Sean Rowe - Madman

Sean Rowe - Madman Als singer-songwriter timmert Sean Rowe al een tijdje aan de weg. Wanneer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT