RECENSIE: Amariszi - Nine Balkan Nights

Amariszi
recensie cijfer 2014-11-21 In de zomer van 2013 reisde Amariszi met album Balkan Chaotika op zak door de Balkan. Het Sziget festival werd bezocht, maar ook Bulgarije en Macedonië. Gedurende deze tournee werden de opnames gemaakt voor het nieuwe album Nine Balkan Nights. Net zoals op haar voorganger, en zoals de naam al doet vermoeden, zet de groep de lijn van vrolijke zigeuner-, balkan- en reggae liedjes voort. Tijdens haar tournee ontving de band hulp van mede Balkan gezelschappen. Enkele muzikanten daarvan zijn terug te horen op Nine Balkan Nights.

De nummers worden in verschillende talen gezongen. In het Nederlands leeft de groep zich uit in het vrolijke ‘Overkant’. Enthousiast klinken de blazers en je krijgt spontaan zin om te dansen. ‘More Than Flowers’ is in het Engels opgenomen. Rond het vrolijke balkanfeest lijkt de groep in dit nummer geïnspireerd door de retro van Caro Emarald. Zangeres Merel Simons heeft ook hetzelfde stemgeluid. Balkanklassieker ‘Mahalageasca’ wordt instrumentaal in een nieuw jasje gehesen. Hoewel het lastig is om de sublieme versie van Mahala Rai Banda te evenaren, geven de muzikanten een leuke twist aan het nummer. Het opzwepende accordeon intermesso maakt heel enthousiast. Het opzwepende ‘Hai Digi’ schroeft het accordeon tempo nog meer omhoog. Het, in het Yiddish gezongen, lied lijkt garant te staan voor dansende mensenmassa’s.

Met Nine Balkan Nights levert Amariszi een degelijk tweede album af. In een directe lijn wordt de reeds ingezette koers voortgezet. Dertien nummers lang kun je genieten van vrolijk stemmende en dansbare balkanmuziek. Dat het, binnen het genre, relatief weinig verrassingen biedt is het gezelschap vergeven. Een treurniswekkende balkansmartlap is de enige grote afwezige op deze plaat. Bovenal is dit een genre dat live ervaren moet worden. Met Nine Balkan Nights lijkt het onvermijdelijk dat Amariszi door gaat met overal in de Balkan feestjes bouwen!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Amariszi Label:Eigen Beheer
Cover Magnus - Where Neon Goes To Die

Magnus - Where Neon Goes To DieTom Barman is natuurlijk het bekendst als zanger van dEUS, maar daarnaast is...

Cover Ozark Henry - Live 2014: The Journey Is Everything

Ozark Henry - Live 2014: The Journey Is Everything Met het in 2010 verschenen Hvelreki wist Ozark Henry zijn vaste schare...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT