RECENSIE: Ozark Henry - Stay Gold

Henry
recensie cijfer 2015-01-15 Stay Gold is het zevende studioalbum van de Belg Piet Goddaer, (beter bekend als Ozark Henry), en opvolger van het niet al te goed ontvangen Hvelreki. Alles is weer bij het oude, alle instrumenten zijn door Goddaer ingespeeld, hij schreef alle nummers, en hij produceerde de plaat ook weer zelf. Getuige de positieve reacties lijkt het erop dat dit een goede stap is en dat Stay Gold de fans van Goddaer wèl zal bekoren. Deze maand bezoekt Ozark Henry ons land v0or een drietal concerten en zal blijken hoe enthousiast Nederland is.

Het album was al in 2013 in België uitgekomen, en is nu wereldwijd gereleased als Stay Gold Deluxe Edition. Het verschil is een tweede cd met kortere versies (radio edits) en instrumentals van CD 1. Op een enkele liefhebber na zal voor de luisteraar dit extraatje overbodig zijn. Op CD 1 valt genoeg te genieten.

Op het tweede nummer ‘I’m Your Sacrifice’ wordt zangeres Amaryllis Uitterlinden gepresenteerd. Zij speelt een prominente rol op het album, hetgeen bijzonder is gezien Goddaer liefst alles zelf doet. De dame heeft daarbij een beperkte track record. Een opmerkelijke keuze dus, die evenwel uitstekend uitpakt. Haar stem past goed bij de sfeer die Goddaer oproept en de vocale dialogen tussen de twee geven de nummers waarop zij meezingt meer diepgang. ‘I’m Your Sacrifice’, dat overigens nog wel als enige track aan Hvelreki doet denken, is tegelijk het nummer waarmee de Belg zijn grootste succes behaalt, onder andere in Italië.

De toon van Stay Gold wordt gezet met de serene opener ‘Deep’ en de luisteraar kan zich vervolgens mee laten slepen in een organisch geheel van overwegend lange tracks waarbij Ozark Henry inderdaad diep gaat. Mooie composities, met als hoogtepunt het schitterende ‘It Was A Queer Sultry Summer’, worden afgewisseld met sfeervolle instrumentale nummers, waarbij ‘Death And The Maiden’ niet zou misstaan tijdens een meditatiesessie. Stay Gold neemt ons mee in Goddaer’s persoonlijke droomwereld die zeer aangenaam klinkt. Het mooiste wat Ozark Henry tot nu toe heeft voortgebracht.
Recensent:Michiel van den Dorpel Artiest:Ozark Henry Label:Sony Music
Cover Ozark Henry - Live 2014: The Journey Is Everything

Ozark Henry - Live 2014: The Journey Is EverythingMet het in 2010 verschenen Hvelreki wist Ozark Henry zijn vaste schare...

Voodoo

The Urban Voodoo Machine - Love, Drink & Death Waar de meeste muzikanten, zeker in de mainstream, om de twee jaar met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT