RECENSIE: Will And The People - Whistleblower

WATP
recensie cijfer 2014-11-13 In 2012 brak Will And The People vanuit het niets hard door in Nederland. Met een mix van pop, folk, ska, en reggae die perfect bij het festivalseizoen paste zwierf het gezelschap van Will Rendle over elk podium van Nederland. Startpunt was ‘Lion In The Morning Sun’, een onverbeterlijk positief nummer dat de hele zomer door iedereen meegefloten werd. Na het uitblijven van een tweede hit (‘Salamander’ deed het aardig, maar wie herinnert zich het nummer nu nog?) en een erg matig tweede album begint de tijd te dringen voor Will And The People. Gaat Whisteblower ze redden?

Waar Will and the People in uitblinkt zijn de vrolijke, zorgeloze liedjes die je vrolijk fluitend onder het genot van een glaasje Radler in de tuin beluisterd. Of op een festival uiteraard, nog altijd de beste plaats om de Engelsen te aanschouwen. Met ‘Shakey Ground’, ‘Lay Me Down’ en ‘MNK’ kunnen ze de setlist weer met een gerust hart aanvullen. Geen van de nummers heeft weliswaar het niveau van ‘Lion In The Morning Sun’ maar het zijn charmante, fijne liedjes, uitgevoerd met een flinke dosis passie.

Het intensieve toeren is de groep echter duidelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Het is allemaal niet meer zo zorgeloos al voorheen, op veel plaatsen is er een serieuze toon waar te nemen. Met ‘Pear Shaped’ geeft Rendle een criticus lik op stuk, in ‘Cry Baby is hij boos op zichzelf en de tekst van Whistleblower verraadt politieke gevoelens die verder gaan dan het Love & peace mantra van het debuut. Het mondt helaas in alle gevallen uit op wat zouteloze commentaren zonder veel scherpte.

Whistleblower zal Will And The People niet terug gaan brengen naar het hoofdpodium van Pinkpop, hiervoor staan er te weinig goede nummers op de plaat. Het zijn echter wel weer twaalf lekker in het gehoor liggende songs en hoewel niet alles even goed uitpakt valt het te waarderen dat ze een poging wagen hun sound uit te breiden. Ze zijn er nog niet, maar we zijn ook zeker nog niet van ze af.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Will And The People Label:Rough Trade Distribution
Cover Your Favorite Enemies - Between Illness And Migration

Your Favorite Enemies - Between Illness And Migration Your Favorite Enemies zal nog niet bij veel Nederlanders bekend zijn, maar...

Cover Paus - Clarao

Paus - Clarao Muziek is bedoeld om ons te vermaken. Iedereen heeft daar zijn eigen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT