RECENSIE: 1200HP - 1200HP

1200HP
recensie cijfer 2014-10-10 De volle naam luidt eigenlijk “Twelvehundred Horse Power”. Dat is toch wel een behoorlijke mond vol. Daarom hebben de heren er voor het gemak maar 1200 HP van gemaakt. De band uit Brunssum timmert al sinds 2011 aan de weg. Met een nieuwe zanger en drummer maakte de band in 2013 een doorstart, en ligt op koers om nu toch echt door te breken. De titelloze EP die we ook maar even 1200 HP noemen hoopt de trigger te zijn naar het eerste echte album.

Op deze demo staan vier tracks die balanceren tussen hardrock en metal á la AC/DC en Vollbeat. Nu is easylistening een heel ander genre, maar de definitie gaat hier toch heel aardig op. Alle vier de tracks zijn namelijk goed aan te horen. ‘Howling Wolf’ opent de EP met lekker stevig rockende gitaren. De lichtelijk distorted gitaren en lage stem van Hendrik Hovinga passen prima bij een doorsnee jaren ’80 hardrockplaat.

‘Shift!’ steekt enigszins boven de drie andere tracks uit. Waar de andere nummers soms wel heel erg doen denken aan andere artiesten, heeft ‘Shift!’ wat meer een eigen geluid. Met vinnige gitaarriffjes en een aardige laag geluidseffecten over de vocalen heen, is het een heel strakke track geworden.

Een groot nadeel van hardrock/metalplaatjes is dat ze ondertussen al heel erg lang geproduceerd worden. Het is daardoor ook enorm lastig om een écht nieuwe draai aan je muziek te geven. 1200 HP past perfect tussen eerder genoemde bands, maar dat is ook meteen de grootste valkuil. Veel van de riffjes klinken alsof je ze al eens eerder hebt gehoord. Na een paar keer luisteren wordt dat toch een beetje storend.

Maar on the bright side voor een eerste EP zijn het wel lekker klinkende nummers en met een duwtje in de goede richting zou de eerste langspeler nog best eens hoge ogen kunnen gooien.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:1200HP Label:Eigen Beheer
Cover Pere Ubu - Carnival Of Souls

Pere Ubu - Carnival Of SoulsNiets is toevallig. Toen ondergetekende voor het eerst naar Carnival of...

Cover Engineers - Always Returning

Engineers - Always Returning De Britse band Engineers timmert al ruim tien jaar aan de weg met hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT