RECENSIE: The Pheromones - The Pheromones

Pheromones
recensie cijfer 2014-09-10 Het gebeurt vaker: voordat er ook maar een plaat uit is of de band bekend is, wordt een nummer gebruikt voor een reclame of een tv-programma en vervolgens gaat het keihard met zo’n groep. Het overkwam de Nederlandse bands Go Back To The Zoo met een reclame voor Nike en ‘Sky On Fire’ van Handsome Poets werd gebruikt door de NOS bij hun uitzendingen voor de Olympische Spelen 2012. Het Amsterdamse The Pheromones leende het nummer ‘Stronger’ aan Comedy Central die het gebruikte als promo voor de serie Californication. Zanger Marijn Slager, die je misschien zult kennen van Nuff Said, componeerde ook nog eens de soundtrack van de film Supernova waarin’ ook twee nummers van The Pheromones zijn opgenomen.

De groep belandde in een stroomversnelling, werd vaak gedraaid op 3FM en er moest dan ook een album gaan komen. Die is er nu met het uitbrengen van het gelijknamige debuut van het viertal. Als je die twaalf nummers beluistert lijkt al dat tv- en filmwerk geen toeval te zijn, want de plaat klinkt als een soundtrack van een actiefilm, of eigenlijk een lange commercial voor een willekeurig biermerk dat een stoer imago nastreeft. Dit is overigens geen kritiek, maar een compliment, want de band blijkt erg goed te zijn om het neerzetten van deze sfeer.

De lichte en compacte rocknummers liggen stuk voor stuk prettig in het gehoor en de plaat telt zeker zo’n zes gegarandeerde hits. Zo vinden we bijvoorbeeld naast het sterke ‘Stronger’, het springerige ‘Lonely Trucker’ en het swingende ‘Wake Up With You’. In de coupletten van ‘Drive’ hoor je een soort van ZZ Top light terug, wat niet verwonderlijk is, want de band laat meer Amerikaanse rockinvloeden horen en in hun geluid hoor je bands als Aerosmith en Whitesnake in een lichtere variant terug. Steeds zijn de nummers voorzien van aanstekelijke gitaarriffs en makkelijk mee te zingen refreinen, die zich onherroepelijk in je hoofd vasthaken.

The Pheromones zijn erin geslaagd voort te borduren op hun plotselinge succes en een verdienstelijke eerste plaat af te leveren die zeker niet tegenvalt. De band klinkt fris en blijkt veel aanleg te hebben om hitgevoelige liedjes te schrijven. Het wordt interessant hoe ze zich nu gaan ontwikkelen en hoe ze op een eventueel tweede album gaan klinken. Zijn ze in staat om nu ook de diepte in te gaan of laten ze zich verleiden de hitmachine in de kopieerstand te zetten om zo de 3FM luisteraar te blijven behagen?
Recensent:Ronald Kats Artiest:The Pheromones Label:Eigen Beheer
Cover Fozzy - Do You Wanna Start A War

Fozzy - Do You Wanna Start A WarHa, daar is onze gespierde vriend Chris Jericho weer. De Amerikaanse...

Cover Leonie Tielemans - Stillness

Leonie Tielemans - Stillness Er zijn plekken die voor totale rust kunnen zorgen. Dat is voor iedereen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT