RECENSIE: Camper Van Beethoven - El Camino Real

Camper van Beethoven
recensie cijfer 2014-08-09 Camper Van Beethoven maakt al sinds 1983 muziek en staat veelal bekend om het integreren van verschillende genres in hun nummers. Na een pauze van ruim negen jaar bracht de band het in 2004 verschenen New Roman Times uit, om vervolgens hun tijd te nemen voor de opvolger. Vorig jaar verscheen (het prima ontvangen) La Costa Perdida en dit jaar brachten ze El Camino Real uit. Op de promo die uw recensent heeft ontvangen, staat in grote letters: “Enjoy, it’s a great album!”. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: klopt helemaal.

Al bij opener ‘The Ultimate Solution’ merkt de luisteraar dat, hoewel de band al een flinke tijd meegaat, de heren nog steeds lol hebben in het maken van muziek. Zanger David Lowery klinkt opvallend goed bij stem en doet bij vlagen denken aan Damon Albarn. Hij klinkt wat stoïcijns, doch doordringend en dit past prima bij het vrolijke, door viool en gitaar ondersteunde, popnummer.

Nummers als ‘Classy Dames And Able Gentes’ en ‘Camp Pendleton’ zijn frisse, zomerse liedjes waarin wordt gespeeld met gitaareffecten, verschillende ritmes en vocalen. Ook op de rest van het album wordt er geëxperimenteerd en kent het zelfs wat snufjes Interpol (‘Dockweiler Ranch’) en David Lowery klinkt in ‘Out Like A Lion’ zelfs een beetje als Greg Dulli. Laatstgenoemde song is een melodieus en uitgespannen nummer wat makkelijk als hoogtepunt gezien kan worden. De band voegt steeds meer stukjes toe aan de puzzel, met een viool die op de achtergrond als dragende kracht fungeert. Het nummer ontvouwt zich als een episch stuk waarin het vakmanschap en de ervaring van de band het beste naar voren komen.

Het opvolgende ‘Goldbase’ is een instrumenteel uitstapje, maar past goed in de context van het album; wisselende tempo’s, gitaareffecten (tikje country, snufje folk) wat wordt doorgezet in ‘Dark Your Door’, wat pure americana en country-invloeden kent. Deze invloeden vinden ook weer hun weg in afsluiter ‘Grasshopper’. Het nummer is wat rustiger, wat melodieuzer en is een goede samenvatting van het album.

El Camino Real is een album dat zeer divers is, maar toch prima wegluistert. Camper Van Beethoven maakt gebruik van veel verschillende elementen en weet hier op een prettige manier één geheel van te maken, wat knap is. De vocalen zijn zeer divers en klinken aan het begin toch weer anders dan aan het einde. Een mindere kant is dat het album wellicht nooit echt overtuigend is, of boven zichzelf uitstijgt. Desalniettemin is El Camino Real een prima toevoeging op een al indrukwekkend oeuvre. Geen topper, wel gewoon een fijne plaat.
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Camper Van Beethoven Label:Bertus
Cover Hunter Complex - Hours

Hunter Complex - HoursDe meest dwarse muziek van Nederlandse bodem is vaak afkomstig van het label...

Cover Sleep Party People - Floating

Sleep Party People - Floating Soms word je als luisteraar door een album tot kalmte gemaand. Even geen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT