RECENSIE: Sleep Party People - Floating

SPP
recensie cijfer 2014-08-20 Soms word je als luisteraar door een album tot kalmte gemaand. Even geen voeten die meettikken op de maat, geen vrolijk knippende vingers of driftig trommelende handen. Nee, je leunt achterover, sluit je ogen en laat je meevoeren. Dat gebeurt ook op Floating, de derde plaat van Sleep Party People. Floating voelt als een droom, een trance. Een droom die fijn verloopt, ondanks een paar momenten van (bijna) wakker schrikken.

Aan het roer van deze hypnotiserende opvolger van het naamloze debuut uit 2010 en We Were Drifting On A Sad Song uit 2012 staat Brian Batz, het grote brein achter Sleep Party People. De Deense multi-instrumentalist, die bij concerten wel door andere muzikanten wordt bijgestaan, speelde het gehele album zelf in. Hiervoor gebruikt hij conventionele instrumenten (gitaar, piano, drums) en electronica in combinatie met zijn hoge, ijle stem.

Deze combinatie maakt Floating een bijzonder sfeervolle plaat, al vanaf de eerste tonen van ingetogen openingstrack ‘Change In Time’. De nummers allemaal vrij rustig, maar bouwen op naar een climax. De ene keer is dat prachtig, zoals in het meeslepende, met samples gevulde ‘Floating Blood Of Mine’.

Helaas vliegt Batz tegen het eind van de plaat wat uit de bocht. In ‘I See The Sun, Harold’ laat hij een sfeervolle pianomelodie overgaan in een vrij harde electronische sound, waardoor de song nagenoeg om zeep geholpen wordt. Op ‘I See The Moon’ gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde. Dit acht minuten durende nummer kent amper progressie en gaat veel te lang door. Gelukkig weet Batz Floating alsnog naar een goed einde te brengen. Afsluiter ‘Shattered Glass’ klopt qua opbouw wél en is de meest sfeervolle track van het album. Kalm, maar toch onderweg naar een opzwepende climax. En zo ontwaak je met een glimlach uit de meeslepende droomwereld van Sleep Party People.
Recensent:Joey Huisman Artiest:Sleep Party People Label:Bertus
Cover Camper Van Beethoven - El Camino Real

Camper Van Beethoven - El Camino Real Camper Van Beethoven maakt al sinds 1983 muziek en staat veelal bekend om...

Cover Seth Walker - Sky Still Blue

Seth Walker - Sky Still Blue Hoewel Seth Walker al jarenlang muziek maakt, past hij perfect in een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT