RECENSIE: 50 Cent - Animal Ambition: An Untamed Desire To Win

50cent
recensie cijfer 2014-08-09 50 Cent, de gerenommeerde rapper, brengt met Animal Ambition zijn vijfde album uit. Dat 50 tot de top van de rappers behoort moge duidelijk zijn, maar het is voor de fans te hopen dat dit werk slechts een warmhoudertje is voor het nog te verschijnen Street King Immortal. Animal Ambition kenmerkt zich namelijk vooral door een ‘meer van hetzelfde’ gevoel. Op titeltrack Animal Ambition komt hij gretig als in zijn beginjaren en blaast hij iedereen omver. Ook op de albumopener ‘Hold On’ legt hij, in standje relaxmodus, even een verse weg waar de rest van rappend Amerika zijn vingers bij af zou likken. Je krijgt het idee dat Fiddy hiermee probeert het gevoel van Get Rich Or Die Tryin te evenaren. Op zich lukt hem dat aardig, het probleem is dat er naast deze en enkele andere goede songs zeer veel zwakke plekken op het album te vinden zijn.

Te beginnen met het probleem van geloofwaardigheid: Hoe geloofwaardig is een zakenman die miljoenen verdient met onder andere de verkoop van koptelefoons en water als hij op loopt te scheppen over vrouwen en drugs. Hoe kun je jezelf neerzetten als ‘Hustler’ met een geschat vermogen van 140 miljoen op de bank. Je kan dit zien als het spelen van een rol en ook als een stap terug in de richting die hem beroemd maakte. Als je het zo beziet moet je eerlijk zijn: die rol past hem en hij laat het heerlijk klinken, wat hij doet kan hij als de beste. Het getuigt echter niet van een grote artistieke groei dat de man nu terug grijpt naar zijn bekende debuutstijl.

Terugkomend op de inhoud is er toch nog genoeg reden om het album wel aan te schaffen. Voor de liefhebbers staat er een goede productie van Dr Dre op dit album. ‘Smoke’ klinkt geweldig, maar ook Dre lijkt niet zijn topniveau uit de kast te halen voor dit tussendoortje. De beste reden om dit album toch in de kast te willen hebben zou voor de Nederlanders het refrein van de song ‘Twisted’ moeten zijn. Dit schitterende refrein wordt immers gezongen door onze eigen Mr. Probz, het genie op het gebied van gezongen refreinen.

Animal Ambition staan niet bol van de ambitie en de referentie naar dieren wordt ook nergens heel erg duidelijk uitgesponnen. Toch is het een degelijk en kenmerkend album van de rapper uit Queens, NY. Zelfs in de relax modus weet 50 Cent een goed album uit te brengen. Meer van hetzelfde, dat klopt, maar als datzelfde gewoon ontzettend lekker is, waar zou je dan om malen. Get Rich is inmiddels wel grijsgedraaid en het werd hoog tijd voor nieuw materiaal.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:50 Cent Label:Caroline Records
Cover Ken Stringfellow - I Never Said I`d Make It Easy

Ken Stringfellow - I Never Said I`d Make It EasyDankzij zijn eigen band The Posies en een heleboel samenwerkingen heeft de...

Cover The Urban Voodoo Machine - Pipe & Slippers Man

The Urban Voodoo Machine - Pipe & Slippers Man In de persinfo van het vorig jaar september verschenen compilatiealbum Rare...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT