RECENSIE: Brian Setzer - Rockabilly Riot: All Original

Setzer
recensie cijfer 2014-08-10 Met het stampende Rockabilly Riot! All Original probeert Brian Setzer het wiel niet opnieuw uit te vinden. De rockabilly-veteraan kent de clichés van het genre en doet geen enkele poging ze uit de weg te gaan. Hij omarmt onderwerpen als vrouwen, motoren en gitaren en zingt er vol enthousiasme over. En wanneer dat enthousiasme gecombineerd wordt met een strakke band, die het gaspedaal flink intrapt, wordt Rockabilly Riot! All Original een aanstekelijke rit door Setzer’s typisch Amerikaanse wereldje. Voorspelbaar, maar aanstekelijk.

Het is geen verrassing dat Setzer weet uit welke ingrediënten een rockabilly-album hoort te bestaan. De drievoudig Grammy-winnaar is al actief sinds 1979, toen hij de Stray Cats oprichtte. In het begin van van de jaren ’80 bracht hij rockabilly, een genre dat sinds de jaren ’50 in de vergetelheid was geraakt, terug onder de aandacht van het publiek. Sinds de Stray Cats uit elkaar gingen, is Setzer op meerdere fronten actief geweest: met een orkest, als acteur en als solo-artiest. Maar in welke vorm Setzer ook muziek maakt: veel scheelt het niet. De Amerikaan knipoogt, ook op zijn nieuwe plaat, nog uitgebreid naar de jaren ’50.

Openingstrack en single ‘Let’s Shake’ zou zomaar van een vroeg Elvis-album afkomstig kunnen zijn. En dat geldt eigenlijk voor het hele album. De tracks zijn gevuld met opzwepend gitaarwerk en snelle zangpartijen vol makkelijk meezingbare refreinen. Setzer is goed bij stem, maar doet soms iets te hard zijn best om rasperig en doorleefd te klinken. De track ‘Vinyl Records’ is hier het grootste slachtoffer van en voelt daardoor wat geforceerd. Dat is zonde. Want op de mierzoete, maar verrassend mooie ballad ‘The Girl With The Blues In Her Eyes’ bewijst Setzer dat hij een prachtig zuivere zangstem heeft. Het is het enige rustige momentje op een album vol rockabilly-stampers.

Rockabilly Riot! All Original zal geen originaliteitsprijzen winnen. Maar daar is Setzer ook duidelijk niet op uit. De Amerikaan past zijn bekende formule toe en die werkt nog steeds. En zo is Rockabilly Riot! All Original niet heel memorabel of verrassend, maar gewoon een aanstekelijk, goed rockabilly-album.
Recensent:Joey Huisman Artiest:Brian Setzer Label:Surfdog
Cover The Urban Voodoo Machine - Pipe & Slippers Man

The Urban Voodoo Machine - Pipe & Slippers ManIn de persinfo van het vorig jaar september verschenen compilatiealbum Rare...

Cover Anathema - Distant Satellites

Anathema - Distant Satellites Het leven is voor Anathema sinds het verschijnen van Weather Systems uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT