RECENSIE: Kelis - Food

Kelis
recensie cijfer 2014-08-06 We hebben al best een tijd niets meer van Kelis vernomen, en nu is daar dan eindelijk haar zesde album Food. Die titel doet haar naam eer aan als je een kijkje neemt naar de tracklist, met nummers als ‘Breakfast’ en ‘Jerk Ribs’. Maar dat is niet de enige reden waarom haar nieuwste wapenfeit zo heet. Na vier jaar ruzie met haar vorige label heeft ze in 2008 besloten om een kookopleiding te volgen die ze met succes afsloot. Ondertussen kan ze zichzelf Chefkok noemen en is er zelfs een kookprogramma in de maak wat zij mag gaan presenteren.

Eind jaren ’90 en begin jaren ’00 maakte Kelis furore met ‘Got Your Money’, ‘Trick Me’ en haar megahit ‘Milkshake’. In 2010 gooide ze het roer volledig om door samen te gaan werken met David Guetta en Calvin Harris. Wat de hits ‘Bounce’ en ‘Acapella’ opleverde. Op Food gaat ze (gelukkig) weer een andere kant op, samen met producer Dave Sitek (Yeah Yeah Yeahs, Foals, Liars) heeft ze een sterke plaat afgeleverd. Die bij vlagen doet denken aan Amy Winehouse en het latere werk van Raphael Saadiq. Kelis’ hese stem past perfect bij de soulvolle producties van Sitek. De blazerssecties op ‘Jerk Ribs’ en ‘Friday Fish Fry’ neemt de Amerikaanse met gemak onder handen. En ook haar cover van Labri Siffres, ‘Bless The Telephone’, waar ze enkel wordt begeleid door gitaar en een tweede stem, is een schot in de roos.

Het commerciële succes dat Kelis de afgelopen jaren heeft gehad zal ze met Food nooit evenaren. Echter, artistiek gezien is dit het beste wat ze in haar carrière heeft laten horen. De stijl van dit album zit haar als gegoten en doet haar miskleun van vier jaar geleden toch een beetje vergeten. Als dit album representatief is voor haar kookkunsten schuif ik het liefst vanavond nog bij haar aan voor een overheerlijk diner.
Recensent:Niels Juyn Artiest:Kelis Label:Pias
Only Run

Clap Your Hands Say Yeah - Only RunTien jaar bestaan ze, de alternatieve, uit Philadelphia afkomstige, band...

Cover Preservation Hall Jazz Band - That`s It!

Preservation Hall Jazz Band - That`s It! De Preservation Hall Jazz Band vertegenwoordigt al sinds 1963 het muzikale...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT