RECENSIE: Oscar And The Wolf - Entity

Entity
recensie cijfer 2014-06-11 Oscar And The Wolf debuteerde in 2010 met de EP Imagine Mountains, waarop etherische folk te horen was. Twee jaar later volgde opnieuw een EP, Summer Skin, waarop de band met een meer epische sound wat opschoof richting postrock. Later werden deze twee EP’s samen op één cd uitgebracht, maar het onlangs verschenen album Entity is het echte albumdebuut van Oscar And The Wolf.

De Belgische band gooit het op dit album opnieuw over een andere boeg. Het geluid van de band laat zich nu het beste omschrijven als indie-R&B. Downtempo beats, elektronische geluiden en licht vervormde stemmen zorgen voor een zwoel, bij vlagen zelfs broeierig geheel. Er zijn raakvlakken met bijvoorbeeld James Blake en The Weeknd. Het geluid op Entity is echter minder leeg dan dat van Blake en het geheel schuurt zowel muzikaal als tekstueel minder dan bij The Weeknd. Vergeleken met deze twee acts is Oscar And The Wolf net wat toegankelijker en poppyer. De muziek lijkt net wat meer op ‘echte’ R&B.

Niet alle songs op Entity zijn even goed, maar het album bevat wel een aantal uitschieters en bovendien weet de band een goede sfeer neer te zetten. Opvallende songs zijn de single ‘Prices’, die al de eerste plaats van De Afrekening (Studio Brussels alternatieve hitlijst) haalde. Deze song heeft een sterke melodie die zich makkelijk in je hoofd nestelt. Ook sterk is albumopener ‘Joaquim’. Deze song heeft een vrij open sound en bevat tegen het eind mooie strijkers.

Het folkverleden van Oscar And The Wolf horen we nog even terug aan het begin van ‘Where Are You’. En dan met name in de zangpartij, die sterk aan de eveneens Belgische Isbells refereert. Ook in het tamelijk vol geproduceerde ‘Nora’ speelt de zang een belangrijke rol. Deze song heeft ook een wat rauwere sound, vooral tegen het einde, die zorgt dat dit nummer net wat meer opvalt dan de meeste andere. Het korte ‘Under The Skin’ is een instrumentale song die niet echt ergens heen gaat, maar hierdoor steekt afsluiter ‘Killer You’ wel weer extra positief af.

Oscar And The Wolf zet op Entity een misschien niet ontzettend origineel, maar wel behoorlijk overtuigend indie-R&B geluid neer. Laten we hopen dat de band nu haar eigen sound gevonden heeft, want van dit soort albums willen we er nog wel meer.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Oscar And The Wolf Label:Pias
Cover Epica - The Quantum Enigma

Epica - The Quantum Enigma Epica is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle symfonische...

Cover John Mayall - A Special Life

John Mayall - A Special Life Om zijn tachtigste verjaardag extra luister bij te zetten besloot John...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT