RECENSIE: Engelbert Humperdinck - Engelbert Calling

Engelbert
recensie cijfer 2014-04-15 Waar Anouk afgelopen jaar met het sterke ‘Birds’ een plaatsje in de bovenste regionen van het Eurovisie Songfestival behaalde, kon de UK met de gearriveerde Bonny Tyler geen potten breken. Ze eindigde in de kelder van de competitie. Voor de tweede keer op rij stuurde de UK een ster uit vervlogen tijden naar het festival. Voorganger Engelbert Humperdinck werd met de schitterende ondergewaardeerde ballad ’Love Will Set You Free’ net geen laatste. Je kunt je afvragen of grote namen van weleer wel iets te zoeken hebben tussen het geweld van housebeats, clowns en zingende Russische oma`s. Laten we wel zijn, wanneer je 45 jaar na je eerste nummer één hit (‘Release Me’) met je tachtigste(!) album komt, dan verdien je zeer veel respect en een podium waar je op waarde wordt geschat.

Op Engelbert Calling werkt de in India geboren Arnold George Dorsey samen met een buslading aan grootheden uit de muziekgeschiedenis. Van Elton John tot Gene Simmons en van Sir Cliff Richard tot aan Charles Aznavour, ze zijn samen goed voor op zijn minst 1,5 miljard verkochte albums. Dat we het dan over een album hebben met artiesten die hun sporen wel hebben verdiend, mag duidelijk zijn.

De duetten op Engelbert Calling bestaan voor het grootste deel uit klassiekers, maar gelukkig staat er ook wat recenter werk op. Zo wordt het door Adéle nieuw leven in geblazen ‘Make You Feel My Love’ samen met Willie Nelson vertolkt. Opvallend is het contrast tussen het statige Engels en het knauwende Amerikaans. Recenter is ‘I Need You Now’ van Lady Antebellum. Waar de stem van Humperdinck niet misstaat is de stem van Lulu minder prettig. Zeker wanneer ze de hoogte in gaat wordt het iets onaangenaam. Het duet met Luis Fonsi, het Spaanse ‘Quien Te Dijo Eso’ is daarentegen volledig raak.

Tegenover het nieuwere werk staan een aantal zeer geslaagde klassiekers, neem bijvoorbeeld het schitterende ‘The Hungry Years’ met Neil Sedaka. De hoge stem en het warme stemgeluid van Humperdinck passen goed bij elkaar. Dat de stem van Humperdinck zeer geschikt is voor duetten blijkt ook uit het romantische ‘Never,Never, Never’ met Olivia Newton-John en ‘She Believes In Me’ met Kenny Rodgers. Naast andermans hits zijn ook Humperdinck eigen hits als ‘After The Lovin`’ met een sterke Beverly Knight en ‘Release Me’ met Wynona Judd in duetvorm gegoten. En welke titel we ook pakken, de popballads zijn rijk gearrangeerd en meeslepend. Daarnaast ademen ze de liefde in al haar facetten.

Het enige wat je op Engelbert Calling aan kunt merken is dat het nauwelijks verrast. Al is het maar de vraag of een gerenommeerde zanger als Engelbert Humperdinck moet verrassen. Hij doet simpelweg waar hij goed in is: mooie ballads zingen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Engelbert Humperdinck Label:Bertus
Mk

Mensenkinderen - Het Lied Van Schijn En WezenFanfaremuziek wordt vaak als oubollig bestempeld. Zeg nu zelf, die...

tt2

Tina Turner - Love Songs Als er in de popmuziek gesproken wordt over een stoer wijf met ballen dan kan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT