RECENSIE: Cold Blooded - Unblessed

Unblessed
recensie cijfer 2014-05-24 Vier forse Friezen die een bak herrie maken. Dat klinkt als een format met potentie. Maar na een vrij goed ontvangen 7" valt Cold Blooded op het acht tracks tellende Unblessed toch wat tegen.

Eerst even de achtergrond. Cold Blooded is een viertal dat zonder al teveel opsmuk metal maakt. Heerlijk is het om te zien dat het contactadres Heerenveen is en het label waar de plaat is opgenomen in Leeuwarden is gevestigd. Friezen in hart en nieren, we houden ervan.

Opvallend is, en dat geven de mannen zelf ook aan in hun persbericht, dat er een verschuiving heft plaat sgevonden. In den beginner hielden de heren het midden tussen metal en hardcore, maar tegenwoordig gaat het meer om de metal. Dat is allemaal leuk en aardig, maar op Unblessed horen we dat daar een paar bezwaren aan zitten. Ten eerste is de stem van frontman Evil D niet geschikt voor het wat tragere werk dat de metal van hem vraagt. Je hoort de moeite en je mist het broodnodige gewicht dat hij in de schaal zou moeten leggen. Meest exemplarisch is de allerlaatste scream op het album, die duidelijk meer weg heeft van een hardcore-geörienteerde brul.

Ten tweede spelen de mannen muzikaal ook nog steeds hardcore, maar dan op een metal manier. We horen geen gierende solo's, geen technische hoogstandjes, hooguit een blastbeat. Maar die kennen we ook uit de hardcore. Slechts een enkele keer, zoals op het einde van 'Sacrement' horen we gitaarspel dat echt aan metal doet denken. Ook opvallend; de nummers zijn gemiddeld 2.30 minuten lang en ook dat geeft te denken. Dat is een prima lengte voor hardcore-tracks, maar metal vraagt erom langer uitgesmeerd te worden.

Het verdict is dan ook duidelijk; de mannen zouden zich juist meer op de hardcore moeten richten. Of op zijn minst die invloeden in ere moeten houden. Muzikaal gezien is de capaciteit niet groot genoeg om echt tot een metal-geluid te komen dat zich onderscheidt van de enorme meute.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Cold Blooded Label:War Inside Records
Cover The Afterveins - The Afterveins

The Afterveins - The AfterveinsNa zes jaar liepen drie oude vrienden uit Rotterdam elkaar bij toeval weer...

Cover Gazpacho - Demon

Gazpacho - Demon Slechts vijf miljoen inwoners telt Noorwegen, maar net als uit alle andere...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT