RECENSIE: Ziggy Marley - Fly Rasta

Ziggy
recensie cijfer 2014-04-18 Op Fly Rasta lijkt het alsof Ziggy Marley een nieuw publiek probeert aan te boren. De zanger had altijd al een voorkeur voor de meer traditionele singer-songwriter stijl. Op het huidige album wordt de reggae naar de achtergrond verdrongen.

Daarbij lijkt hij regelmatig bekende singer-songwriters te willen imiteren. ‘Lighthouse’ is duidelijk geïnspireerd door Paul Simon en ‘So Many Rising’ had gezongen kunnen zijn door Michael Franti. Ziggy Marley heeft helaas nergens de stem om de voorbeelden te benaderen. Daarnaast verliest hij zich ook nog meerdere malen in verrassende producties. De eerste helft van ‘Moving Forward’ klinkt aardig. Dan duikt er echter een moeilijk te plaatsen gitaarsolo en onaangenaam meerstemmig gezongen refreintje op. Hetzelfde geldt voor het koortje van ‘You’. De zangeressen gooien er een kracht in dat meer bij stadionrock past. Dit alles overvleugelt de in principe aardige reggaeritmes die eronder liggen.

Zijn er geen uitzonderingen? Zeker wel. ‘Fly Rasta’ is een nummer dat alles in zich heeft. Met een simpel refrein, heerlijk orgel en perfect koortje doet dit nummer terugverlangen naar de hoogtijdagen van Ziggy Marley. Hetzelfde kan gezegd worden van elementen van andere nummers. Het koortje op ‘You’ is wel goed gekozen en ‘Moving Forward’ heeft een aangenaam ska-gevoel. Fly Rasta doet echter vooral terugverlangen naar de dagen dat een CD van deze Marley-telg elke wolk spontaan deed verdwijnen.

Van veel vernieuwing binnen het reggaegenre is tegenwoordig weinig sprake. Fly Rasta is wellicht een betoog dat de bekendere reggae-artiesten zich ook beter bij hun leest kunnen houden. Ziggy Marley lijkt andere artiesten te willen immiteren. Daarbij vergeet hij wat voor meesterlijke muzikant hij zelf is. Er staat een grote Europese tournee op de planning. Fly Rasta blijft daarbij hopelijk hoofdzakelijk links liggen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ziggy Marley Label:V2 Records
Cover Wolf in Loveland - We Set Out In The Naked Dawn

Wolf in Loveland - We Set Out In The Naked DawnKrap één jaar na de release van hun titelloze debuut komt de band Wolf In...

Cover Jacqueline Govaert - Songs To Soothe

Jacqueline Govaert - Songs To Soothe We schrijven het jaar 1999. Een jong, fris bandje speelde in een lokale...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT