RECENSIE: Ian Anderson - Homo Erraticus

Ian Anderson
recensie cijfer 2014-04-23 Jethro Tull bestaat al ruim 45 jaar, al leeft die naam vooral voort bij haar frontman Ian Anderson. Jethro Tull is tenslotte voor een groot deel Ian Anderson. Het nieuwste werk, Homo Erraticus gaat officieel de boeken in als de zesde studioplaat van Ian Anderson, maar had net zo goed een album van Jethro Tull kunnen zijn.

Hoewel ondergetekende Jethro Tull nooit heel erg gevolgd heeft, is hij natuurlijk bekend met de klassieke albums Aqualung en Thick As A Brick uit de vroege jaren zeventig. En wie kent niet de grijsgedraaide singles ‘Locomotive Breath’ en ‘Living In The Past’?

Thick As A Brick kreeg in 2012 een vervolg met Thick As A Brick 2 waarbij het fictieve personage Gerald Bostock, die de hoofdrol speelde op de eerste versie van Thick As A Brick, weer tot leven werd geroepen. Bent u er nog?

Diezelfde Gerald Bostock komt op Homo Erraticus ook weer op het toneel. Volgens een citaat op de website ontdekt Bostock een onbekend manuscript van de Historicus Ernest T. Parritt die meer dan een eeuw geleden belangrijke gebeurtenissen in Engeland voorspelde. De inmiddels 66-jarige Ian Anderson heeft zijn album rond dit verhaal gebouwd.

Wat we horen op Homo Erraticus past nog steeds prima binnen het geluid dat Jethro Tull in de jaren zeventig produceerde. Alle elementen die we kennen van Jethro Tull passeren de revue. De folkrock met het karakteristieke fluitspel en de ingehouden riffs, het klinkt allemaal bekend. Daarbij is de melancholieke stem van Anderson uit duizenden herkenbaar.

De vijftien songs op de plaat laveren tussen pure folkstukken en wat steviger, rockgerichte songs. Daarbij is het zeven minuten klokkende ‘Puer Ferox Adventus’ een van de hoogtepunten. Hier worden de rustige coupletten afgewisseld met stevige refreinen. De term progrock is op deze song nog het meeste van toepassing. Net zoals op de vrij stevige afsluiter ‘Cold Dead Reckoning’ overigens. Daarnaast staan er op de plaat fraaie songs als ‘Turnpike Inn’, ‘The Pax Britannica’ en de opener ‘Doggerland’ die de symbiose van folk en rock het mooist vertegenwoordigen.
De sleet blijkt nog steeds niet op het werk van Ian Anderson te zitten. Homo Erraticus lijkt op het eerste gehoor niet erg spectaculair, maar de plaat omhult je als een warm en behaaglijk bad. Jethro Tull fans zullen dit ongetwijfeld zeer waarderen. Zo mag Anderson nog wel een tijdje doorgaan.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ian Anderson Label:Kscope
Cover The Crookes - Soapbox

The Crookes - Soapbox The Crookes debuteerden in september 2010 met de EP Dreams Of Another Day...

Cover King of the World - KOTW

King of the World - KOTW King Of The World is een Nederlandse blues supergroep. Het debuutalbum werd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT