RECENSIE: Going Dutch - Going Dutch

going dutch
recensie cijfer 2014-03-18 De Zeeuwen van Going Dutch hebben een herstart gemaakt. Met een nieuwe zanger in de gelederen gaat de formatie er met een EP vol goede moed weer tegenaan. De radiovriendelijke pop-rock zal het de komende maanden ongetwijfeld goed doen tijdens het festivalseizoen, maar het materiaal op Going Dutch kent desalniettemin veel zwakke plekken.

Het vijftal, met Middelburg als thuisbasis, vist in dezelfde vijver als door de grote radiostations opgepikte landgenoten als The Handsome Poets en Rigby. Refreinen zijn voorzien van koortjes en het merendeel van de nummers gaat gepaard met de nodige energie. Dat heeft geen allesverhullende werking. Vooral het magere basgeluid valt op en kan bijvoorbeeld in ‘Out Of Space’ geen solide basis vormen, terwijl de coupletten hier juist grotendeels op zouden moeten leunen.

Nieuwkomer Herman Bleijenbergh is een aanwinst voor Going Dutch. De frontman heeft een krachtige stem die uitstekend past bij de sound van de band. Tekstueel is het weinig bijzonders, maar dat is bij dit soort bands geen uitzondering. Ook in openingsnummer ‘Kick It’ lijken de Zeeuwen zich te hebben aangepast aan het gangbare. De refreinen inclusief “woohoohoo” voldoen feilloos aan het criterium dat het makkelijk mee te neuriën moet zijn. Het deel waar alleen de percussie als begeleiding dient, is een leuke vondst.

Naast het springerige van Going Dutch heeft het vijftal ook een dramatische kant. ‘E.B.H.S.M.’ is de ballad waarvan je weet dat die gaat komen. Het getokkel als begeleiding is technisch goed verzorgd, maar de elektrische gitaar klinkt hier in combinatie met de synths alsof de wereld vergaat. Wanneer het tempo inzakt komt deze dramatiek bovendrijven. Ook het korte ‘Broken’ heeft daar last van, al weet Bleijenbergh de schade te beperken.

In ‘What A Feeling’ lijken de Zeeuwen eindelijk eens van zich af te bijten, maar dit blijkt van korte duur te zijn. Het koortje in de refreinen sluit niet aan bij de eerder voorbijgekomen venijnige gitaarlijnen. Al heeft het enthousiasme zijn charme, Going Dutch toont dat de band te gehaast te werk is gegaan na de komst van Bleijenbergh.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Going Dutch Label:Eigen Beheer
Cover Birth of Joy - Prisoner

Birth of Joy - PrisonerHard werken en je een slag in de rondte spelen werpt zijn vruchten af. Dat...

Cover Neil Finn - Dizzy Heights

Neil Finn - Dizzy Heights Mijn eerste herinnering aan Neil Finn is gelijk een memorabele: tijdens het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT