RECENSIE: I Break Horses - Chiaroscuro

Charioscuro
recensie cijfer 2014-04-03 De Zweedse indie band I Break Horses bestaat uit het duo Maria Lindén en Fredrik Balck. Met Chiaroscuro bouwen ze voort op de futuristische elektropop van debuutalbum Hearts uit 2011.
Verwacht bij I Break Horses zeker geen instrumentele of vocale uitsloverij. Chiaroscuro bestaat vooral uit herhalingen van krachtige, eenvoudige motiefjes en dromerige zang met weinig melodische variatie. Dit is natuurlijk heel riskant, aangezien die overmatige herhaling kan gaan vervelen. Toch is het juist deze bescheidenheid waarmee de band zich prima weet te profileren in de wereld van elektropop, waar tegenwoordig nogal wat zangers en zangeressen tussen zitten die de term schreeuwlelijk meer dan waardig zijn. De band weet op exact de juiste momenten met subtiele variaties en toevoegingen van o.a. bas en piano te komen.

Chiaroscuro opent sterk met ‘You Burn’. De intrigerende zang en melancholische pianoklanken vormen samen een prachtige harmonie. En ook ‘Weigh True Words’ zou met het zeer aanstekelijke refrein zo op de radio kunnen worden gedraaid. Of de duale titel van het album, Chiaroscuro (= licht-donkercontrasten), volledig tot zijn recht komt, is echter nog maar de vraag. ‘Weigh True Words’ blijkt een vrolijke uitsteker te zijn op een plaat waar melancholie toch zwaar lijkt te overheersen. Het album voelt dan ook eerder als een duistere avond met heel veel kleine, mooie lichtpuntjes. ‘Denial' is een heerlijke track die als een van de hoogtepunten wel een beetje doet denken aan het werk van (de eveneens Zweedse) zangeres Robyn. Die herkenbaarheid maakt het daarom ook meteen het meest commerciële nummer. Vol drama is de track ‘Medicine Brush’, waarop de zang van Lindén stukken hoger is dan op de rest van de plaat, en waarop pianoklanken een duistere sfeer creëren.

Voor I Break Horses geen ongeduldjes op deze plaat. Het tempo ligt op het gehele album vrij langzaam, zeker bij de opbouw van de nummers. Afsluiter ‘Heart To Know’ is met zeven minuten en 41 seconden verreweg het traagste nummer van de plaat, en zelfs dit nummer weet met een zeer lome, maar prachtige harmonie indruk te maken. Chiaroscuro is met negen sterke elektropop-songs een veelbelovend album, dat de band hopelijk spoedig ook in Nederland op de kaart zal zetten.
Recensent:Eline Huisman Artiest:I Break Horses Label:Pias
Cover Band Of Horses - Acoustic At The Hyman

Band Of Horses - Acoustic At The RymanBen Bridwell vormde in 2004 in Seattle de band Horses, dat al snel omgedoopt...

Cover Peggy Sue - Choir Of Echoes

Peggy Sue - Choir Of Echoes Grote kans dat er in plaats van een Engelse folkband een ander lampje gaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT