RECENSIE: Vital Element - Our Modern Age

VE
recensie cijfer 2014-03-16 Progrock en Nederland, het is al jaren een goed huwelijk. De buitenlandse toppers worden in Nederland op handen gedragen en kunnen rekenen op goede verkopen en volle zalen. Daarnaast bestaan er in Nederland vele bands die op hoog niveau acteren.

Vital Element is een nieuwe Vaderlandse band die zich met haar in eigen beheer opgenomen debuut Our Modern Age tussen de gevestigde namen probeert te plaatsten. Het zal moeilijk zijn want het aanbod in Nederland is groot en de kwaliteit is zeer hoog. Maar het is mooi om te zien dat vijf vrij jonge gasten het vaandel van het, vaak als oude mannen muziek betitelde, genre hoog proberen te houden. Zo zien we de toekomst zonnig in want deze jongens weten hoe ze goede progrock moeten maken.

Our Modern Age is geheel in de traditie een conceptalbum dat volgens de persinfo “gebaseerd is op wat er in de wereld aan verval, verandering en innovatie op te merken valt”. Uiteraard is dit uit het perspectief van de heren gezien. Het fijne is dat het niet al te opzienbarende verhaal gekoppeld is aan een stukje mooie muziek.

Our Modern Age bevat een flinke dosis sfeer en de heren nemen de tijd om een song op te bouwen. De relaxte stem van Patrick Siffels heeft soms een mooie snik. Hij past prima bij de sfeervolle songs die regelmatig lekkere gitaarerupties bevatten. Na het instrumentale intro barst het geweldige titelnummer los. Het lekkere basloopje is een mooie basis voor de rustige zangstukken en de pittige gitaarerupties. In het refrein en in de brug gooit Siffels even lekker alle emoties eruit. Prachtig! ‘The Well’ valt vooral op door het gebruik van riffs die sterk aan Tool doen denken. Hierna komt er en rustmoment in de vorm van het akoestische ‘The Golden Ratio’.

Het prachtige ‘Makers’ bevat ook weer een dosis briljant gitaarwerk. Het akoestische instrumentaaltje ‘Red Wire’ is een mooie opmaat voor het afsluitende ‘Whispers On The Wind’ dat langzaam opbouwt naar een climax.

Voor al te scherpe randjes moet je niet bij Vital Element zijn en al kleuren ze netjes binnen de lijntjes, wat ze doen, doen ze heel erg goed zodat liefhebbers van goede Nederprog zich ongetwijfeld zullen vermaken met dit vitale werkstukje.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vital Element Label:Eigen Beheer
Cover Thug Entrancer - Death After Life

Thug Entrancer - Death After LifeSoms zit je er helemaal naast. Thug Entrancer , in het echte leven Ryan...

Cover The Widowbirds - Heart's Needle

The Widowbirds - Heart`s Needle “We doen dit niet voor het geld of de roem, maar gewoon om veel plezier te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT