RECENSIE: Periphery - Clear

Clear
recensie cijfer 2014-03-11 In 2012 werd ondergetekende uit zijn sokken geblazen door Periphery II, de tweede plaat van Periphery. De Amerikaanse band bracht ons daarop een zeer interessante mix van progmetal, metalcore en mathcore, verpakt in onderhoudende songs. De band wordt overigens regelmatig ondergebracht bij de nieuwste modegril: “Djentmetal” wat in feit niets anders is dan een andere naam voor de subgenres metal- en mathcore. Daarom gebruiken we dit hokje lekker niet, temeer daar de band er ook zelf lekker de draak mee steekt en daarnaast omdat Periphery niet in een hokje te vangen is.

De nieuwste EP heet Clear en bevat zeven songs. Het verhaal achter Clear is dat elk van de zes bandleden een song heeft aangeleverd en dat van de instrumentale openingssong ‘Overture’ een stukje terug te vinden is in elk nummer op de EP. Een leuk idee, dat wel, maar het levert natuurlijk geen consistent werkstuk op.

Gelukkig blijkt ook nu weer dat Periphery voldoende kwaliteit in huis heeft om van dit afwijkende concept toch nog een smakelijk plaatje te maken. De leukste nummers zijn het bijzonder goed in het gehoor liggende ‘Feed The Ground’ dat bijna een hitgevoelige meezinger is, en het afwijkende ‘The Parade Of Ashes’, dat punk- en popinvloeden combineert met metal. Gelukkig zorgen ook hier de grunt en de zware riffs ervoor dat het niet al te licht wordt. Het eveneens zeer fraaie ‘The Summer Jam’ is een typisch progmetal-nummer in de Dream Theater-traditie (behalve de grunt dan).

De instrumentale nummers ‘Zero’ en het dreigende ‘Extraneous’ zijn er om te laten horen dat gitarist Misha Mansoor en zijn mannen ware meesters op hun instrumenten zijn. Afsluiter ‘Pale Aura’ is een typisch Periphery-nummer zoals we die van de twee voorgaande albums kennen.
Er is weinig te klagen over het nieuwste werkje van Periphery, behalve dan dat het alles behalve een geheel vormt. De op zichzelf staande, prima songs doen nog meer verlangen naar een nieuw album van de eigenzinnige Amerikanen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Periphery Label:Century Media
Cover Young the Giant - Mind Over Matter

Young the Giant - Mind Over Matter‘It’s About Time’, dat moeten de heren van Young The Giant gedacht hebben....

Cover Caliban - Ghost Empire

Caliban - Ghost Empire Wat Caliban met het nieuwe album Ghost Empire doet, mag een bekend recept...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT