RECENSIE: Butcher Babies - Goliath

bb
recensie cijfer 2014-03-18 Het is maar goed dat we van de debuutplaat van Butcher Babies slechts een promo exemplaar hebben gekregen. Zonder een beeld van het vijftal rond de zangeressen Carla Harvey en Heidi Shepherd kunnen we ons volledig op de muziek concentreren. Na Goliath enkele malen beluisterd te hebben waagde ondergetekende zich op het internet omrent enige aanvullende informatie. Wat hij daar te zien kreeg over de groep uit Los Angeles had er misschien wel voor kunnen zorgen dat de muziek ondergeschikt zou worden gesteld aan de beelden. De beide rondborstige zangeressen draven namelijk regelmatig schaars gekleed op en gebruiken hier en daar wat tape bij wijze van kledingstuk. Kortom stof genoeg (of juist te weinig) om ons, snuivende stieren, flink af te leiden.

Nu de dames niet al te veel om het lijf hebben is het de vraag of de muziek dat wel heeft. Gelukkig wel, Goliath bevat namelijk elf sterke metalsongs die regelmatig een beklemmend gevoel oproepen. De zang van de dames is ruig, waarbij ze zingen, krijsen, brullen of klagend hun teksten oplepelen. Door de dubbele zang komt het behoorlijk intens over en in eerste instantie doet de band enigszins denken aan Otep, al zijn de Butcher Babies iets directer en zijn er zeker ook veel referenties naar de melodieën van In This Moment.

De heren Henry Flury (gitaar), Jason Klein (bas) en Chris Warner (drums) zijn de begeleiders van de twee dames. Ze kwijten zich prima van hun taak zonder echt inventief te zijn. De laaggestemde riffs klinken daarbij regelmatig bekend in de oren. De grootste attractie blijkt echter het zangwerk van de dames. Zo is de wisselwerking tussen verrassend melodieuze, cleane zang en uitzinnig gebrul bij vlagen bijzonder mooi. Mooiste voorbeeld zijn de catchy opener ‘I Smell A Massacre’ en het eveneens goed in het gehoor liggende ‘Deadpoet’.

In ‘Magnolia Blvd’ , ‘Goliath’ , The Mirror Never Lies’ en ‘The Deathsurround’ trekt de band als een bezetene van leer, terwijl in het afsluitende ‘Axe Wound’ soms even lekker wat gas wordt teruggenomen. Wel komen in bijna alle nummers wel rustige momenten voor, waarin de duistere spoken word stukjes of juist de cleane zang voor de nodige sfeer zorgen.

Een relaxed plaatje is Goliath echter niet, maar de elf intense nummers zijn het aanhoren zeker waard. De begeleidende beelden van de dames verhogen de sfeer flink, al zijn Carla en Heidi hoorbaar geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Al met al een geslaagd debuut.
Recensent:Jan Didden Artiest:Butcher Babies Label:Century Media
Cover Adrenaline Mob - Men Of Honor

Adrenaline Mob - Men Of HonorDat het soms helemaal niet nodig is om keihard vernieuwend te zijn, bewijst...

Cover Luka Bloom - Head And Heart

Luka Bloom - Head And Heart Singer songwriter Luka Bloom (echte naam: Kevin Barry Moore) en Nederland...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT