RECENSIE: Dum Dum Girls - Too True

Dum Dum
recensie cijfer 2014-03-06 De totstandkoming van het derde Dum Dum Girls album was geen makkelijke bevalling. Dee Dee Penny had geen last van een writer’s block. Naar eigen zeggen vloeide het ene na het andere indie-popnummer uit haar pen. Het opnameproces verliep echter een stuk minder soepel. De tour rond Only In Dreams had grote impact op haar stem en Dee Dee was gedwongen om een pauze in te lassen. Een stapel boeken verder stond ze weer in de studio en met de opgedane kennis in haar hoofd redigeerde ze veel van het materiaal, om uiteindelijk tot Too True te komen.

Het werk van de 19de eeuwse Franse dichter Arthur Rimbaud was onderdeel van de stapel boeken en Dee Dee refereert aan hem in ‘Rimbaud Eyes’. Het contrast tussen de frisse powerpop en deze alleen vragen oproepende titel behoort tot het sterke eerste deel van het album. ‘Cult Of Love’ bevat een mystieke sfeer die aan Warpaint doet denken, maar opeens komen een aantal fel aangeslagen akkoorden om de hoek kijken.

Ook in ‘Evil Blooms’ weet Dum Dum Girls, naast Dee Dee op dit album bestaande uit Sune Rose Wagner, een dergelijk spanningsveld te creëren. Dromerige zang en voortstuwende drums zorgen hiervoor. Een scherpe tekst – “Why be good? Be beautiful and sad, it’s all you’ve ever had” - doet de rest.

Het is die scherpte waaraan het op Too True nog wel eens wil ontbreken. Nummers als ‘Too True To Be Good’ en ‘Lost Boys And Girls Club’ ontberen enige dynamiek en klinken vooral te braaf. De stevige dosis pit die Dum Dum Girls voorheen kenmerkte ontbreekt regelmatig.

‘Trouble Is My Name’ is dan weer een pareltje en bewijst dat Dum Dum Girls wel degelijk met ballads uit de voeten kan. Het in eerste instantie kale liedje laat de warme klanken uit de mond van Dee Dee volledig tot hun recht komen. De synths maken het een uiterst sfeervol slotakkoord van een half geslaagd album.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Dum Dum Girls Label:Subpop
Cover Lady Daisey - In My Headphones

Lady Daisey - In My HeadphonesGenre: Soul Sterren: 3 Waar blijft nu die soul? Deze vraag blijft na het...

Cover Warpaint - Warpaint

Warpaint - Warpaint Vier dames uit Los Angeles vormen samen de indierockband Warpaint ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT