RECENSIE: Black Gold 360 & Fuhimito Sugawara - 20 Country Love Songs

Black Gold
recensie cijfer 2014-02-06 Het verhaal achter 20 Country Love Songs heeft iets afstotends. Dit project is tot stand gekomen zonder dat de twee initiatiefnemers, Black Gold 360 & Fumihito Sugawara, elkaar ooit in levenden lijve hebben ontmoet. Ja, het internet is uiterst functioneel bij het tot stand komen van nieuwe muziek, maar dat romantische idee van oeverloos geknutsel in een studio blijft het mooiste. Met hun jazzy elektronica tonen Simon Sixsmith (Black Gold 360) en Sugawara echter aan dat ook op hun manier een prima album te verwezenlijken is.

Jazzy elektronica dus, maar het predikaat elektronische jazz doet eigenlijk meer recht aan deze plaat. Dat komt voornamelijk door de inbreng van de blazers, die hun instrumenten in de etalage zetten met prachtige solo’s in ‘Clam’ en ‘A La Cumbre’. In de laatstgenoemde track nemen de toetsen en andere elektronica het gaandeweg meer en meer over, maar trompettist Teus Nobel heeft zich dan al op overtuigende wijze laten horen.

Sugawara was onder de indruk van zijn labelgenoot op Ropeadope en besloot maar eens contact te leggen. Dat blijkt een goed besluit te zijn geweest. Het nummer waarin hun samenwerking het meest tot wasdom komt, is ‘No Longer Blinded By The White Flash’. In de bezwerende onderlaag treffen de Aziatische en Westerse jazz elkaar. Bassist Ben Wiltshire zoekt de hogere regionen van zijn instrument op en lijkt volstrekt vrijgelaten te zijn. Hoewel het muzikaal gezien misschien abstracter is dan het overige materiaal, maakt de heldere bijdrage van MC Tigre Liu het makkelijk verteerbaar.

Pakkende melodieën hoef je niet te verwachten, maar toch voelt deze muziek al snel vertrouwd. Sixsmith en Sugawara krijgen dit voor elkaar door de momenten waarop ze ongrijpbaar zijn niet te lang te laten duren. Zo komt na een kleine drie minuten de introductie van de drums in ‘Brother’ op het juiste moment. 20 Country Love Songs klinkt tegelijkertijd zwoel en spannend. Een vervolg van deze samenwerking is gewenst, zowel on- als offline.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Black Gold 360 & Fuhimito... Label:2419 Record Label
Cover Jack & The Weatherman - Something Positive

Jack and the Weatherman - Something PositiveLaidback, met gevoel voor humor en natuurlijk optimistisch, hoe anders zou...

Cover theNAME - Unchained

theNAME - Unchained We hebben lang niets meer gehoord van TheName . Vier jaar geleden werden we...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT