RECENSIE: Tad Morose - Revenant

Tad
recensie cijfer 2014-02-06 Wanneer je als band zoveel tegenslag hebt te verwerken als Tad Morose de laatste tien jaar, mag het een Godswonder heten dat de band anno 2014 nog bestaat. De in 1991 opgerichte Zweedse powermetalband heeft er dan ook tien jaar over gedaan om een opvolger voor Modus Vivendi in elkaar te draaien. De vele spanningen in het Tad Morose-kamp nadat dit album uitkwam waren er debet aan dat er niets meer geproduceerd werd. Zanger Urban Breed had de band verlaten en opvolger Joe Comeau, bleek uiteindelijk ook niet de man. Verder werd de band bij Century Media ontslagen en vervolgens verlieten achtereenvolgens gitarist Daniel Olsson en bassist Anders Modd ook nog eens de band. Het doorzettingsvermogen van gitarist Christer Andersson en drummer Peter Moren bleek groot want ze wisten weer een nieuwe groep enthousiaste muzikanten om zich heen te verzamelen zodat Tad Morose een doorstart kon maken.

Het resultaat van een paar jaar songs bij elkaar pennen is dan eindelijk daar en heet Revenant. De plaat laat horen dat het fijn is dat de band er nog steeds is. De fris klinkende songs zitten goed in elkaar en worden overtuigend gebracht. De zang van nieuweling Ronny Hemlin is sterk en hij doet soms wel wat denken aan Tony Martin (ex-Black Sabbath). Zijn zang, de fraaie riffs en de veelal slepende songs maken dat de muziek regelmatig majestueus klinkt. De licht progressieve trekjes brengen de muziek eveneens naar een hoger plan. Daarnaast horen we een enkele keer een lichte grunt langskomen en soms wat keyboardgeluiden. De wat duistere teksten vormen een mooie toevoeging bij de zwaar aangezette muziek.

Het constante hoge niveau van de nummers zorgt dat de plaat voorbij is voor je er erg in hebt. Hemeltergend mooie, Black Sabbath-achtige, slepende nummers als ‘Follow’, ‘Ares’ en ‘Absence Of Light’ worden afgewisseld door de wat snellere power metal songs ‘Death Embrace’ , ‘Timeless Dreaming’ en opener ‘Beneath A Veil Of Crying Souls’. Het is het soort muziek dat we al vele malen eerder hoorden, maar dat door de manier waarop de vijf Zweden het uitvoeren nooit verveelt.

Sterke songs, afwisselende riffs, een solide ritmesectie en een prima zanger maken dat Revenant een heerlijk plaatje is geworden. Door de zang van Hemlin klinkt de plaat iets zwaarder en krachtiger dan voorgaand werk van Tad Morose, maar eigenlijk is er ook weer niet heel veel veranderd. We zijn blij dat Tad Morose weer helemaal terug is.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tad Morose Label:Despotz Records
Cover I Am Oak - Ols Songd

I Am Oak - Ols Songd I Am Oak ; de Utrechtse folkband rondom Thijs Kuijken, brengt met Ols Songd...

Cover Valkyre - Our Glorious Demise

Valkyre - Our Glorious Demise Hoewel je België niet direct associeert met Female Fronted Metal komen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT