RECENSIE: Breton - War Room Stories

Breton
recensie cijfer 2014-02-05 Een kleine twee jaar geleden maakten we via de geweldige single ‘Edward The Confessor’ kennis met het Londense kunstenaarscollectief Breton. Het bijbehorende debuutalbum Other People’s Problems stond vol verknipte beats, bassen en elektronica. En strijkers.

Inmiddels heeft het hoofdkwartier van Breton plaats moeten maken voor een nieuwbouwwijk en daarom is het vijftal uitgeweken naar Berlijn. Hier werd het grootste deel van het tweede album War Room Stories opgenomen. De rest werd opgenomen in Macedonië, samen met het Macedonian Radio Symphonic Orhestra, dat zijn medewerking verleende aan vijf van de tien songs op War Room Stories. Ook op deze tweede van Breton horen we dus vrij veel strijkers.

Ook voor de rest wordt de lijn van het debuutalbum grotendeels doorgetrokken, al zou je dit niet zeggen bij het beluisteren van openingstrack en eerste single ‘Envy’. Deze song klinkt minder beklemmend dan we gewend waren en heeft door de gebruikte xylofoons zelfs een licht tropische sfeer. De tweede track is het wat minimale, maar daardoor juist lekker donkere ‘S Four’.

Echt los gaat Breton echter pas in ‘Legs & Arms’, dat in het verlengde ligt van ‘Edward The Confessor’ en ‘Pacemaker’, de uitschieters van het debuut. Aan het eind wordt deze song echt volledig dichtgesmeerd met strijkers. ‘Got Well Soon’ is een stukje kaler en doet denken aan een ritje door een met neon verlichte stad.

In ‘National Grid’ zit een snelle beat, maar waar deze aanvankelijk de boventoon voert, verdwijnt hij langzaam maar zeker onder een laag synthesizers. ‘Search Party’ is een vrij poppy nummer.

In het filmisch aandoende ‘Closed Category’, het tamelijk vage ‘302 Watchtowers’ en ‘Brothers’ doet Breton het rustig aan. Afsluiter ‘Fifteen Minutes’ begin ook rustig, maar het eind van deze track is juist zeer hectisch. Hiermee laat dit nummer mooi de twee kanten van Breton horen.

War Room Stories is een prima tweede plaat. Vergeleken met Other People’s Problems heeft Breton meer een eigen geluid gevonden. Hierdoor klinkt War Room Stories wat coherenter, al is dat in het verknipte universum van Breton een relatief begrip. Een minpuntje is dat het nieuwe album iets minder verrassend is dan zijn voorganger en daarnaast ontbreekt een echte klapper, al komt ‘Legs & Arms’ aardig in de buurt. Over de gehele linie is het niveau echter nog steeds zeer hoog.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Breton Label:Believe Recordings
Cover Quilt - Held In Splendor

Quilt - Held In SplendorSommige platen roepen een heel specifieke sfeer op. In dit geval schreeuwt...

Cover Tim Knol - Soldier On

Tim Knol - Soldier On Hij nam een korte sabbatical, wisselde van band en nam daarmee ook afscheid...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT