RECENSIE: Betzefer - The Devil Went Down To The Holy Land

Betzefer
recensie cijfer 2014-01-22 Israël staat nu niet meteen bekend als leverancier van metalbands. Natuurlijk kennen we Orphaned Land, dat haar muziek aanwendt om bruggen te bouwen tussen de strijdende partijen in het Midden-Oosten. Betzefer houdt zich daar weliswaar niet mee bezig, maar begint langzaamaan ook een grote naam te worden in de metalen wereld. Met dit derde album, The Devil Went Down To The Holy Land, moet het dan gaat lukken. Volgens de vier heren is dit het eerste album waarop voor het eerst echte songs zijn te horen. De bandnaam is overigens een verbastering van de Hebreeuwse woorden "Beit Sefer", wat vrij vertaald school betekent. Een metalschool in dit geval dus.

In wat voor hoek we de muziek van Betzefer kunnen plaatsen is eigenlijk al duidelijk wanneer we de namen zien van de bands waarmee de Israëliërs hebben getoerd. De band heeft als support act opgetreden voor grote namen als Soulfly, Lamb Of God, Pro-Pain en Cavalera Conspiracy en die invloeden zijn hoorbaar. Voeg daar verder ook nog maar een naam als Pantera aan toe.

Op The Devil Went Down To The Holy Land staan dertien groovende metalsongs die je venijnig om de oren slaan. De staccato riffs van Matan Cohen en de ruige strot van Avital Samir worden door Roey Berman (drums) en Rotem Inbar (bas) uitermate strak begeleid. Kortom, op dat gebied valt niets te klagen. Het grootste kritiekpunt is dat de songs niet altijd meevallen. De nummers onderscheiden zich wat te weinig van elkaar, zodat je de plaat na een half uurtje ook wel weer wat zat begint te worden. Daar helpt ook het moddervette geluid niets aan.

Gelukkig staan er ook wel wat hoogtepunten op de plaat. Zo is het titelnummer voorzien van een mooie riff en valt ‘Killing The Fuss’ op door haar Queens Of The Stone Age-achtige ritme en dito groove. Ook ‘Sledgehammer’ (geen cover) is een van de sterkste songs op het album. Verder valt het tweede deel van het tweeluik ‘Suicide Hotline’ op door een licht psychedelische zang en is het vlotte ‘Cannibal’ opvallend door de afwisselende grunts van Samir.

Er is niet heel veel mis met The Devil Went Down To The Holy Land, maar de plaat onderscheidt zich net niet genoeg om zich met de echt grote jongens te kunnen meten. Maar liefhebbers van onvervalste beukmetal kunnen wel wat met dit brute schijfje.
Recensent:Jan Didden Artiest:Betzefer Label:Steamhammer/SPV
Cover Deep Purple - Now What?!

Deep Purple - Now What?! Live TapesHoeveel live-albums heeft Deep Purple al op haar naam staan? “Veel,” zal...

Cover Mondträume - Life Is Short

Mondträume - Life Is Short Wanneer je een band tegenkomt die de bloemrijke naam Mondträume met zich...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT