RECENSIE: Illum Sphere - Ghosts Of Then And Now

Illum Sphere
recensie cijfer 2014-02-10 Ryan Hunn is de oprichter van de befaamde nachtclub Hoya: Hoya in Manchester en maakt zelf ook muziek onder de naam Illum Sphere. Hij remixte Radiohead en bracht muziek uit op labels als Young Turks en 3024 (het label van de Nederlandse producer Martyn). Zijn eerste volledige album verschijnt nu bij Ninja Tune (distributie in ons land door PIAS).

Op Ghosts Of Then And Now horen we avontuurlijke instrumentale muziek met veel spannende baslijnen. Het lijkt niet echt de bedoeling om de dansvloer te vullen, maar meer om een goede sfeer neer te zetten. Het album opent met wat geruis, waarna een piano en wat mysterieuze strijkers invallen. Als dan de bas er op een gegeven moment bij komt is het plaatje compleet. Na dit intro volgt het eerste echte nummer. ‘At Night’ heeft een volle sound, diepe bassen en een nogal desolate sfeer, die wordt versterkt door de haast onverstaanbare zang van Mai Nestor.

Naast deze zangeres horen we ook vocalen van Shadowbox, oftewel Bonnie Baxter. Zij maakt in maar liefst drie nummers haar opwachting. Het eerste hiervan is ‘The Road’, een beetje slepend nummer met opnieuw een bomvolle productie. De zanglijnen, bassen, bliepjes, synths en beats buitelen haast over elkaar heen, maar desondanks blijft de muziek redelijk somber klinken. ‘Love Theme From Foreverness’, waarin we ook Shadowbox horen, is een stuk luchtiger. Naast de zang wordt de aandacht hier vooral opgeëist door de aan Flying Lotus refererende baslijn. Afsluiter ‘Embryonic’, het derde nummer met Shadowbox, is weer heel anders. Dit nummer begint vrij kaal met een mooie xylofoon, maar verderop wordt de hele boel dichtgesmeerd met een vette synthesizer. Tegen het eind is de sound weer heel open met een beat die gevormd wordt door een stuiterend pingpongballetje.

De naam Flying Lotus kwam hierboven al een keer langs en deze komt ook boven drijven bij het beluisteren van tracks als ‘Ra_Light’, ‘One Letter From Death’ en het hectische ‘It’ll Be Over Soon’. Ook de titeltrack doet denken aan de avontuurlijke producer uit Los Angeles.

De muziek van Illum Sphere is niet erg geschikt voor op de achtergrond, want dan vervaagt alles tot een brij. Als je Ghosts Of Then And Now echter op een goed volume luistert, en liefst ook nog via een paar goede speakers, hoor je allerlei mooie dingen voorbij komen. Het zijn vooral de baslijnen die de muziek spannend maken, maar ook wat daaromheen gebeurt is erg interessant.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Illum Sphere Label:Pias
Cover Lee Bannon - Alternate/Endings

Lee Bannon - Alternate/EndingsHet is even schrikken bij de eerste luisterbeurt van Alternate/Endings ....

Cover Mutual Benefit - Love`s Crushing Diamond

Mutual Benefit - Love`s Crushing Diamond Kan ik alsjeblieft per direct een reisje naar China boeken? De Amerikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT