RECENSIE: Mike Meijer - Einzelgänger

Mike Meijer
recensie cijfer 2014-01-16 ”Lang, heel lang geleden bestond er nog geen mobiele telefoon. Ook van INTERNET, EMAIL, YOUTUBE of SPOTIFY had nog geen mens gehoord.” Dit is de eerste zin uit het boek dat hoort bij de nieuwe plaat van acteur, drummer én zanger Mike Meijer . Het klinkt als oude mannen-praat die nog niet gewend zijn aan de muziekindustrie van de 21e eeuw. Maar in plaats van erin te blijven hangen kun je er ook iets mee doen. En dat is wat Meijer heeft gedaan. Een prachtig boek en een minstens zo’n goede plaat zijn het resultaat.

De zingende drummer trapt het album Einzelgänger af met het bluesachtige ‘Het Is Niet Wat Het Lijkt’. Met een verfrissende, gedurfde productie en een vreemde, verhalende tekst neemt Mike Meijer je meteen mee in zijn gedachtespinsels. De stukjes tekst en de absurdistische plaatjes uit het boek geven een extra dimensie aan de song.

Uit het boek blijkt ook meteen dat Meijer het zeker niet heeft willen afraffelen. Bij elk liedje is een nieuwe stijl van illustreren gezocht. Soms een foto, soms een tekening. Dit maakt elke pagina weer een beetje spannend.

Zo is er bij ‘Spreekwoorden & Gezegden’ gekozen voor een stripverhaal, terwijl er bij de single ‘Ik Weet’ is gekozen voor een foto van een pop die de zanger moet voorstellen. Hierbij ook weer de tekst van deze sterke song. Een akoestische begeleiding met daarover de rauwe, bluesstem van Meijer.

Het beste liedje blijft echter bewaard tot het laatst. Het zeven minuten durende ‘Tis Een Jazzding’ is een vertelling op muziek, zoals je dat ook wel eens tegenkwam bij Doe Maar. De laatste drie minuten van de track zijn instrumentaal en minstens even vreemd als de rest van het album, in de positieve zin van het woord.

Mike Meijer heeft gepoogd een alternatief te bieden voor de download- en streaming-diensten waar de huidige muziekscene het van moet hebben, en dat is hem zeker gelukt. Een goede plaat, met een verrassend boek.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Mike Meijer Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Necrowretch - Bestial Rites 2009-2012

Necrowretch - Bestial Rites 2009-2012Begin dit jaar werden we getrakteerd op de debuutplaat van Necrowretch dat...

Cover Bryce Dessner & Kronos Quartet - Aheym

Bryce Dessner & Kronos Quartet - Aheym De naam Kronos Quartet zal weinig mensen bekend in de oren klinken, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT