RECENSIE: Dan Le Sac vs. Scroobius Pip - Repent Replenish Repeat

DLS
recensie cijfer 2013-11-02 “I know it sounds weird…. I do want you to look back on this and smile but… I kinda want that smile to be through tears.” Met die regels begint Repent Replenish, Repeat, het derde album van Dan Le Sac Vs Scroobius Pip.

Nadat rapper Scroobius Pip en beatmaker Dan Le Sac samen twee albums hadden gemaakt, namen ze een pauze en in die tijd brachten ze allebei een soloplaat uit. Nu zijn ze echter weer gewoon bij elkaar en komen ze dus met hun derde album. Hierop horen we opnieuw de experimentele vorm van hiphop, die we ook kennen van de eerdere albums van het duo. De met veel electro-elementen doorspekte beats van Dan Le Sac zijn nooit standaard en de vocalen van Scroobius Pip hangen nog altijd ergens tussen rap en spoken word in.

Repent Replenish, Repeat opent met de hierboven geciteerde single ‘Stunner’, een hard beukende track die buiten de sterke eerste regels helaas weinig bijzonders te bieden heeft. ‘Nightbus Sleepers’, dat gebaseerd is op een gebroken beat en een dubstep-achtige bassen, ademt muzikaal gezien de desolate sfeer van de nachtbus uit de tekst. Ook in het mede door Flux Pavillion geproduceerde ‘Gold Teeth’ zitten dubstepbassen, maar deze track is wel wat vetter dan ‘Nightbus Sleepers’. Helaas is de tekst van deze song niet zo sterk als de muziek.

De tekst van ‘Porter’, die handelt over drie vrouwen in een psychiatrische inrichting, is dan wel weer goed. Ook muzikaal gezien is deze vrij rustige, met toetsen en strijkers opgesierde track behoorlijk sterk en ‘Porter’ is hiermee één van de beste tracks op Repent Replenish, Repeat. Een ander hoogtepunt is ‘Terminal’. Dan Le Sac legt hierin een beatloze, soundscape-achtige ondergrond neer en daar overheen vertelt Pip over een door XTC gevoede one night stand, met tragische afloop.

Het beste nummer op Repent Replenish, Repeat is afsluiter ‘You Will See Me’. Deze track begint rustig, maar langzaam zwelt de muziek aan en na ruim drie minuten gooit Dan Le Sac de beat erin. Tegelijk met het intenser worden van de muziek, loopt de emotie in de tekst (een brief aan een ex-geliefde) op.

Helaas bevat Repent Replenish, Repeat ook een aantal minder sterke tracks. ‘Heroism’ en ‘Entity’ weten absoluut niet te overtuigen. Dit geldt ook voor ‘Stiff Upper Lip’, dat een gastbijdrage van rapper Itch bevat en waarin Scroobius Pip zichzelf overschreeuwt.

Repent Replenish, Repeat is helaas te wisselvallig om echt te overtuigen. Het album bevat een paar echt sterke tracks, maar daar tegenover staan ook flink wat mindere. Deze derde van Dan Le Sac Vs Scroobius Pip is hiermee niet meteen slecht, maar wel duidelijk minder sterk dan de eerste twee platen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Dan Le Sac vs. Scroobius Pip Label:Pias
Cover Scar The Martyr - Scar The Martyr

Scar The Martyr - Scar The MartyrNa het overlijden van bassist Paul Gray ligt Slipknot op zijn gat. De...

Cover Moby - Innocents

Moby - Innocents Het album Play van Moby is een van de best verkochte elektronische albums...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT